«Εξηγήσεις» απαιτεί από τις ΗΠΑ η Τουρκία  για τον τρόπο που οι αμερικανικές αρχές συμπεριφέρθηκαν προς τους Τούρκους αξιωματούχους ασφαλείας στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα,

Ads

Θυμίζουμε, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον, διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Τούρκου πρέσβη, δέχθηκαν επίθεση από το προσωπικό ασφαλείας της πρεσβείας.

Η Άγκυρα έσπευσε να κατηγορήσει για τα επεισόδια του Κούρδους, αλλά ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσιγκτον περιέγραψε το περιστατικό ως «βίαιη επίθεση» εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην ‘Αγκυρα για να επιδώσει διαμαρτυρία για τις «επιθετικές και ερασιτεχνικές ενέργειες» των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον του προσωπικού ασφαλείας του Τούρκου υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ads

«Ζητήθηκε επίσημα από τις αμερικανικές αρχές να διεξάγουν πλήρη έρευνα με επίκεντρο το διπλωματικό περιστατικό και να παράσχουν τις απαραίτητες εξηγήσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνει επίσης, ότι τα κενά ασφαλείας που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον προκλήθηκαν «από την ανικανότητα των αμερικανικών αρχών να λάβουν επαρκή προληπτικά μέτρα σε κάθε στάδιο του επίσημου προγράμματος».

Προστίθεται ότι αυτά τα περιστατικά δεν θα επισκιάσουν αυτό που κατά τα άλλα υπήρξε μια «πολύ επιτυχημένη» επίσκεψη.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών ένας αστυνομικός από την Ουάσιγκτον και δύο άνθρωποι συνελήφθησαν για βιαιοπραγία. Ο ένας εξ αυτών ήταν διαδηλωτής.

Οι ΗΠΑ διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα την «όσο το δυνατόν εντονότερη» ανησυχία τους προς την Τουρκία μετά τις συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και των Τούρκων σωματοφυλάκων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αργότερα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν ζήτησε να απελαθεί ο Τούρκος πρεσβευτής από τις ΗΠΑ.