Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέα επίθεση στη Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αρχικά φάνηκε να αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην Άγκυρα, όμως αργότερα άλλαξε γνώμη.

Ads

Χαρακτηριστικό του κλίματος στις ΗΠΑ είναι και η προειδοποίηση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενού συνεργάτη του Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε χθες Τρίτη την Τουρκία ότι «ΔΕΝ έχει πράσινο φως» να εισέλθει στη βόρεια Συρία.

Ενισχύοντας την εντύπωση ότι επίκειται μια επίθεση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι «όλες οι προετοιμασίες ενόψει μιας επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί».

Τη Δευτέρα το βράδυ ο τουρκικός στρατός έστειλε ενισχύσεις, κυρίως άρματα μάχης, στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, όπου χθες συγκεντρώθηκαν και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ads

Δημοσιογράφος του AFP είδε στην πόλη Ακτσάκαλε αυτοκινητοπομπή που αποτελούνταν από δεκάδες οχήματα. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, τα οχήματα μετέφεραν κυρίως κατασκευαστικά υλικά.

Ήδη από χθες το βράδυ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, ανακοίνωσαν ότι η επίθεση ξεκίνησε. «Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε μία από τις θέσεις μας», έγραψαν στο Twitter, αναφερόμενες στη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Άιν.

Πρόκειται για μία από τις περιοχές από τις οποίες αποσύρθηκαν τη Δευτέρα οι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Κόκκινη γραμμή»

«Δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των στρατευμάτων μας. Απαντήσαμε σε αυτή την επίθεση (…) Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον λαό (…) της βορειοανατολικής Συρίας», τόνισαν οι SDF.

Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί μικροσυγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού και του συριακού στρατού και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βομβαρδισμός αυτός προετοιμάζει το έδαφος για τη μεγάλη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Όμως ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ότι οι Τούρκοι στρατιώτες «θα περάσουν τα συρο-τουρκικά σύνορα σύντομα». Οι κουρδικές δυνάμεις μπορούν «να παραδοθούν», σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία «δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τους σταματήσει από το να παρεμποδίζουν τις προσπάθειές της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Οι ΗΠΑ φάνηκαν να διστάζουν μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου την Κυριακή το βράδυ, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή θα αποσυρθούν ενόψει της τουρκικής επιχείρησης.

Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος ακόμη και από τους Ρεπουμπλικάνους άλλαξε στάση τη Δευτέρα επισημαίνοντας ότι θα «καταστρέψω ολοκληρωτικά την οικονομία της Τουρκίας, αν κάνει κάτι που ξεπερνά τα όρια».

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, όμως δεν έχουμε εγκαταλείψει εντελώς τους Κούρδους οι οποίοι είναι φοβεροί άνθρωποι και καταπληκτικοί μαχητές», έγραψε στο Twitter χθες ο Τραμπ. «Βοηθάμε τους Κούρδους οικονομικά» και παρέχοντας τους «όπλα».

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι «σημαντικός εμπορικός εταίρος» των ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του ο γερουσιαστής Γκρέιαμ προειδοποίησε την Τουρκία με μήνυμά του στο Τwitter: «Προς την τουρκική κυβέρνηση: ΔΕΝ έχετε πράσινο φως για να εισέλθετε στη βόρεια Συρία. Υπάρχει μαζική δικομματική αντίθεση στο Κογκρέσο, την οποία θα πρέπει να θεωρήσετε μία κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσετε».

«Αν θέλετε να καταστρέψετε ό,τι απομένει από μια εύθραυστη σχέση, μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα κάνει τη δουλειά. #ΜαζίΜεΤουςΚούρδους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού αναμένεται να ολοκληρωθεί η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

Αρχικά η Τουρκία σκοπεύει να καταλάβει ένα κομμάτι γης μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30 χιλιομέτρων από την πόλυ Ταλ Αμπιάντ ως την Ρας αλ Άιν, επισημαίνει η ίδια πηγή.

Κλειστός εναέριος χώρος

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε τη Δευτέρα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, που ελέγχουν τον εναέριο χώρο της βορειοανατολικής Συρίας τον έχουν κλείσει για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. «Δεν σκοπεύουμε να το αλλάξουμε αυτό στο άμεσο μέλλον», τόνισε.

Απώτερος σκοπός της Άγκυρας είναι η δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων σε βάθος που θα εκτείνεται από τον Ευφράτη ως τα ιρακινά σύνορα, απόσταση 480 χιλιομέτρων.

Στην περιοχή αυτή η Άγκυρα επιθυμεί να μεταφέρει ένα μέρος των 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που ζουν στη Συρία και να χωρίσει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι YPG.

«Είναι η πιο παράλογη ιδέα που έχω ακούσει ποτέ», δήλωσε αυτός ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην πρόθεση της Τουρκίας να μεταφέρει στην περιοχή εκατομμύρια πρόσφυγες.