Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το νομοσχέδιο με το οποίο αθωώνονταν οι βιαστές ανηλίκων σε περίπτωση που παντρεύονταν τα θύματα τους, η Τουρκία κάνει πίσω τελικά και το αποσύρει.

Ads

Η απόφαση του κόμματος του Ερντογάν προκάλεσε την αγανάκτηση οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων των παιδιών, πολιτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τελευταίος και πιο ηχηρός επικριτής ο ΟΗΕ. «Οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται ως τέτοιο» τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), η Μονάδα των ΗΕ για την Ισότητα των Φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών (UN Women) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Κατόπιν αυτών ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο για έμμεση «νομιμοποίηση» του βιασμού ανηλίκων θα επανεξεταστεί.

Τι προέβλεπε το νομοσχέδιο – ντροπή

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης επί της αρχής, προέβλεπε την αναστολή της καταδίκης ενός άνδρα για «σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, εφόσον διαπράχθηκε χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης» του θύματος και με την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα το παντρευτεί.

Ads

Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, είχε στόχο να μην τιμωρούνται τα ζευγάρια ένα μέλος των οποίων είναι ανήλικο, επιχείρημα που απορρίπτουν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, μάλιστα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «ηθελημένα διαστρεβλώνει το θέμα» και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει αντίθετα στόχο «να προστατεύσει τα παιδιά». «Οι γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Όταν ένα παιδί γεννιέται από αυτή την ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός ενημερώνει τον εισαγγελέα και ο σύζυγος στέλνεται στη φυλακή, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες στη μητέρα και το παιδί», εξήγησε.

Οι άνδρες αυτοί «δεν είναι βιαστές», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή το μέτρο αφορά περίπου 3.000 οικογένειες.

Κάνει πίσω η Τουρκία

«Θεωρώ άκρως οφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ’ όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», κάνοντας παρέμβαση για σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση και προκάλεσε σάλο στην Τουρκία.

Λίγες ώρες μετά την παρέμβση αυτή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο αποσύρεται και θα επανέλθει σε επιτροπή για διαβούλευση, ούτως ώστε να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο, είπε, θα αποσυρόταν από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης -όπου επρόκειτο να ψηφιστεί- και θα επέστρεφε στις προπαρασκευαστικές επιτροπές ώστε, με συνδιαβούλευση με την αντιπολίτευση και ομάδες προστασίας κοινωνικών δικαιωμάτων, να «επαναδιατυπωθεί».

Σημειώνεται ότι ο γάμος ανηλίκων είναι είναι παράνομος στην Τουρκία, παρόλ’αυτά είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά στην επαρχία