Η Τουρκία αποφάσισε να μην εμποδίζει πλέον Σύριους πρόσφυγες να φθάσουν στην Ευρώπη διά ξηράς και θαλάσσης, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς από την Άγκυρα, το οποίο επικαλείται ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε με την πρόβλεψη της άμεσης άφιξης προσφύγων από το Ιντλίμπ όπου βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έχουν λάβει διαταγή να αποσυρθούν.

Η παραπάνω εξέλιξη έλαβε χώρα στο φόντο του μεγάλου, πολύνεκρου πλήγματος που υπέστη στο Ιντλίμπ ο τουρκικός στρατός από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ads

Λίγες ώρες αργότερα, ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υποστήριξε ότι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία.

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Τσελίκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ο Τσελίκ φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει με αυτή την τοποθέτηση τις πρηγούμενες δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουρκικών κυβερνητικών πηγών κατά τις οποίες η Άγκυρα αποφάσισε μετά την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ να επιτρέπει πλέον σε σύρους πρόσφυγες να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016.

Πάντως, τα τουρκικά Μέσα ήδη δημοσιεύουν βίντεο από πλήθος προσφύγων που κατευθύνονται με τα πόδια προς τα σύνορα με την Ελλάδα από την Αδριανούπολη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η απόφαση «να ανοίξουν οι πόρτες» από την Τουρκία ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

To Demiroren πρόσθεσε ότι άλλη ομάδα πεοσφύγων έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

Το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.