Για 47 ολόκληρα χρόνια υπήρξε ο ηγέτης της Κούβας, μέχρι που το 2006 παρέδωσε την εξουσία στα χέρια του αδελφού του Ραούλ Κάστρο και το 2008 παραιτήθηκε, λόγω της επιβάρυνσης της υγείας του. Ο Φιντέλ Κάστρο στη συνέχεια εξαφανίστηκε για περίπου 1,5 χρόνο πυροδοτώντας φήμες ότι είχε φύγει από τη ζωή.

Ads

Όμως εδώ και ενάμισι χρόνο, αν και οι μετακινήσεις του παρέμεναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και είχε ξαναρχίσει να δέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και ηγέτες από το εξωτερικό.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, όταν είχε υποδεχθεί στην οικία του στη δυτική Αβάνα τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

Από τα τρία φωτογραφικά στιγμιότυπα που δημοσιεύτηκαν εκείνη την ημέρα από κρατικά ΜΜΕ, ο πρώην πρόεδρος εμφανιζόταν φορώντας αθλητική φόρμα, όπως το συνηθίζει και ένα λευκό πουκάμισο.

Ads

Την ίδια εβδομάδα ο Κάστρο είχε διαδοχικές διπλωματικές επαφές, καθώς τρεις ημέρες νωρίτερα είχε υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και την πιο πριν, τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Πριν από αυτή την σειρά δημοσίων εμφανίσεων, ο Φιντέλ Κάστρο είχε εμφανιστεί τελευταία φορά την 13η Αυγούστου του 2016, με την ευκαιρία των 90ων γενεθλίων του.

Την 19η Απριλίου όταν εμφανίστηκε στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας, ο Κάστρο είχε παραδεχθεί, εμφανώς συγκινημένος, ότι «αυτή ίσως είναι μια από τις τελευταίες φορές που ομιλώ σε αυτή την αίθουσα. Θα έρθει σύντομα και η σειρά μου, όπως έρχεται για όλους…»