Η συριακή αντιπολίτευση ζήτησε σήμερα να διεξαχθούν «άμεσες διαπραγματεύσεις» με το καθεστώς της Δαμασκού κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα αρχίσουν την Πέμπτη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διά στόματος ενός εκπροσώπου της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων.

Ads

«Απαιτούμε απευθείας διαπραγματεύσεις. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και θα είναι μια απόδειξη της σοβαρότητάς τους, περισσότερο από το να διαπραγματευόμασταν σε (χωριστές) αίθουσες», είπε ο Σάλεμ Μάσλετ, αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις που είχαν διεξαχθεί την περασμένη χρονιά στη Γενεύη και αποδείχθηκαν άκαρπες.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα έχει έναν «σοβαρό εταίρο» στις διαπραγματεύσεις αυτές, αμφισβητώντας το κατά πόσον η Δαμασκός είναι έτοιμη να κάνει ουσιαστική συζήτηση.

Αναφερόμενος στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ο Μάσλετ είπε: «Έχουμε εμπειρία από αυτό το καθεστώς. Δεν βρίσκονται εδώ για να διαπραγματευτούν μια πολιτική μετάβαση, είναι εδώ για να κερδίσουν χρόνο και να διαπράξουν κι άλλα εγκλήματα στη Συρία. Δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτό το καθεστώς».

Ads