Η σύλληψη του κ. Οσμάν Καβαλά, επιχειρηματία και ηγετικής φυσιογνωμίας της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, στις 18 Οκτώβρη επιβεβαίωσε την καταστολή εις βάρος της αντιπολίτευσης από τον Ερντογάν. Ο Καβαλά, μετά από επτά μέρες κράτησης, διάστημα που μπορεί να ανανεωθεί δυο φορές, απειλείται πιθανώς με καταδίκη. Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη από την αστυνομία μέσα στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από το Γκαζιαντέπ στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου είχε πάρει μέρος σε μια εκδήλωση για ένα κοινό πρόγραμμα με το Ινστιτούτο Γκαίτε.
Τα κυβερνητικά ΜΜΕ είχαν οργανώσει μια εκστρατεία δυσφήμισης εδώ και περίπου δυο μήνες εναντίον του. «Ο κόκκινος Σόρος», «Ο χρηματοδότης του Γκεζί», «Φίλος του ΡΚΚ», «Υπέρμαχος των Αρμενίων», έγραφαν οι εφημερίδες του Ερντογάν. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε αυτούς τους τίτλους στην πρώτη του ανακοίνωση μετά την σύλληψη του Καβαλά: «Κάποιος παρουσιάστηκε ως εξέχουσα προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών. Είδαμε όμως ότι επρόκειτο για έναν Σόρος της Τουρκίας. Αυτές οι συνδέσεις αποκαλύφθηκαν. Μπορούν να μας ξεγελάσουν; Ήταν ο ίδιος που κρυβόταν πίσω από τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ. Είχαν μεταφερθεί σημαντικά ποσά σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Θα είμαστε αυστηροί απέναντι σε εκείνους που θέλουν να βλάψουν το έθνος μας. Και θα απαιτήσουμε τον λογαριασμό».
Στην Τουρκία, ο Ερντογάν, η εξουσία και οι εκπρόσωποί τους μπορούν να καταδικάσουν εύκολα κάποιον πριν τους εισαγγελείς και τους δικαστές. Η τουρκική δικαιοσύνη, που πλέον δεν είναι ούτε ανεξάρτητη, ούτε ελεύθερη, ούτε άτεγκτη, παραμένει υπό την επιρροή των δηλώσεων του Προέδρου και των μέσων ενημέρωσής του. Το τεκμήριο της αθωότητας δεν υπάρχει πια στην χώρα του Ερντογάν.
Μια εφημερίδα της αντιπολίτευσης δημοσίευσε μια φωτογραφία του Ερντογάν σε μια συνάντηση με τον Τζόρτζ Σόρος στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός το 2003. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ζητήσει την υποστήριξη του Αμερικανού οικονομολόγου/κερδοσκόπου/φιλανθρώπου για θέματα πολιτικο-οικονομικά.
Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, ο Αϊντίν Ουνάλ, που είναι ταυτόχρονα σύμβουλος του Ερντογάν και αρθρογράφος σε μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα, σχολίασε την σύλληψη ως μια «επαναστατική πράξη». Υποστήριξε ότι ο Καβαλά είναι η αιτία όλων των κακών της εξουσίας.
Ένας ειδικός στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εξήγησε τον μηχανισμό: «Η εξουσία διατάζει μια εκστρατεία και τα κυβερνητικά ΜΜΕ δημοσιεύουν και διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για να συκοφαντήσουν τον αντίπαλο. Έτσι η κοινή γνώμη προετοιμάζεται. Κατόπιν, η αστυνομία συλλαμβάνει τον περί ου ο λόγος. Μετά την σύλληψη, τα μίντια του Ερντογάν δημοσιεύουν την υποτιθέμενη κατηγορία πριν και την ανακοινώσει ο εισαγγελέας. Δημοσιεύουν μάλιστα και την κατάθεση του υπόπτου!»
Οι δικηγόροι του Καβαλά ειδοποιήθηκαν με 36 ώρες καθυστέρηση για τα θέματα για τα οποία ανακρίθηκε που διήρκησε περίπου μια εβδομάδα: «Η ενορχήστρωση του πραξικοπήματος της 17ης με 25ης Δεκεμβρίου του 2013 και εκείνου της 15ης Ιουλίου του 2016». Οι πρώτες ημερομηνίες είναι εκείνες που αποκαλύφθηκε το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονταν τέσσερις υπουργοί και ο γιος του Ερντογάν, ενώ η δεύτερη είναι η μέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Τούρκου Προέδρου.
Ένας υπάλληλος του Προξενείου των ΗΠΑ, τουρκικής εθνικότητας, και ένας διευθυντής μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων συνελήφθησαν επίσης για την ίδια υπόθεση.
Ο 60χρονος Οσμάν Καβαλά είναι απόφοιτος του αμερικανικού κολεγίου της Κωνσταντινούπολης και πτυχιούχος οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Anadolu Kultur, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκδότης του μεγάλου οίκου Iletisim, και πολύ δραστήριος στην κοινωνία των πολιτών. Πρόκειται για έναν μετριοπαθή άνθρωπο, δημοκράτη, που έχει δουλέψει σκληρά προς ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο κουρδικό ζήτημα, όπως επίσης και για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων. Επίσης, εργαζόταν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βοηθούσε τους ανάπηρους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους.
Η σύλληψη του Καβαλά κατακρίθηκε από την πρώτη στιγμή από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι. «Συνέλαβαν τον Καβαλά για να αποδυναμώσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τον δυτικό κόσμο και για να κάμψουν τις διαμαρτυρίες ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ένας δικηγόρος του.
* Ο δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στη Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >