Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο κέντρο της Άγκυρας έρχεται στη δημοσιότητα. Η διπλή επίθεση, με δύο εκρήξεις μέσα σε διάστημα περίπου 10 δευτερολέπτων, πραγματοποιήθηκε στο σημείο όπου είχε προγραμματιστεί πορεία ειρήνης από κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, και ενώ ήδη είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος.

Ads

Τουλάχιστον 86 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 120 τραυματίστηκαν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση» και εξετάζουν το σενάριο να οι δράστες να ήταν βομβιστές αυτοκτονίας.

«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τα αίτια της έκρηξης και να δώσουμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Για «επίθεση μίσους» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή «στοχεύει την ειρήνη του έθνους». Παράλληλα έκανε έκκληση για «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία. «Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας. Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Ads

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο», δήλωσε ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (ΗDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετά την διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας λίγο πριν την έναρξη πορείας ειρήνης που διοργάνωνε το HDP μαζί με άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς. «Κύριος στόχος της επίθεσης ήταν το HDP», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, το οποίο επισημαίνει ότι οι δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο μπλοκ του.

Η στιγμή της έκρηξης