Ads

Περισσότεροι από τριάντα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την Παρασκευή, ημέρα έναρξης της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της εισβολής του Ισραήλ στην παλαιστινιακή περιοχή ανέρχεται σε πάνω από 330, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 80% των θυμάτων είναι άμαχοι, ενώ το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι 77 παιδιά, 24 γυναίκες και 18 ηλικιωμένοι. Πάνω από 2.300 έχουν τραυματιστεί, ενώ χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την χερσαία επιχείρηση με καταστροφή των διασυνοριακών σηράγγων της Χαμάς, που χρησιμοποιούνται από τους Παλαιστίνιους για εφοδιασμό της αποκλεισμένης περιοχής. Ανταποκριτής του Al Jazeera κάνει λόγο για «αμείλικτους» βομβαρδισμούς. Συχνά τα χτυπήματα απέχουν μόλις δέκα δευτερόλεπτα το ένα από το άλλο.

Άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και σφυροκοπούν τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι συνεχίζουν να μετρούν θύματα. Ταυτόχρονα συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί από αέρα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακόμη και ελικόπτερα, που ελέγχουν την εναέρια ζώνη.

Ads

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε πως η χερσαία επιχείρηση είναι «αναγκαία» για την διάλυση των σηράγγων, ωστόσο ανέφερε πως «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα έχει 100% επιτυχία». Σύγκρουση σημειώθηκε την Παρασκευή σε μια σήραγγα όταν μαχητές της οργάνωσης «Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ» επιχείρησαν να περάσουν στα σύνορα του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι δέχτηκαν καταιγισμό πυρών και υποχώρησαν. Ένας μαχητής της οργάνωσης έπεσε νεκρός από τα ισραηλινά πυρά. Από την πλευρά του το Ισραήλα ανακοίνωσε πως δύο ισραηλινοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιο μαχητή που είχε διεισδύσει στο Ισραήλ μέσω μιας σήραγγας από τη Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera, το Σάββατο Αιγύπτιοι στρατιώτες στο βόρειο Σινά εμπόδισαν ένα κομβόι ακτιβιστών που επιχείρησε να μεταφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους μέσω του διασυνοριακού περάσματος της Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Αξιωματικός τους στρατού μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη στην περιοχή για να επιτρέψει τη διέλευση των περίπου 500 ακτιβιστών, οι οποίοι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας όταν τους ανακοινώθηκε ότι δεν μπορούν να περάσουν.

Σημειώνεται πως το πέρασμα έχει κλείσει από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση με την κατηγορία τρομοκρατικών ενεργειών στο Βόρειο Σινά σε συνεργασία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του 12ημερου βομβαρδισμού από το Ισραήλ η Αίγυπτος έχει επιτρέψει τη διέλευση παλαιστίνιων τραυματιών. Παράλληλα η αιγυπτιακή κυβέρνηση του Σίσι, που σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μόρσι δεν έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι θα στείλει 500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην παλαιστινιακή περιοχή.

Και ενώ το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται στο διπλωματικό επίπεδο η διεθνής κοινότητα μέχρι σήμερα αρκείται σε «ανησυχίες» και «ελπίδες». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν αναμένεται στο Ισραήλ ώστε να ξεκινήσει συζητήσεις για τον τερματισμό της βίας. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικά θέματα, Τζέφρι Φέλτμαν, μιλώντας στο συμβούλιο ασφαλείας καταδίκασε τις «εκτοξεύσεις ρουκετών που γίνονται αδιακρίτως από τη Γάζα προς το έδαφος του Ισραήλ» και «είχαν ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της εκεχειρίας», ενώ παράλληλα δήλωσε «θορυβημένος από την σκληρή απάντηση του Ισραήλ». Όπως είπε ο Τζέφρι Φέλτμαν, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, επισκέπτεται κατεπειγόντως τη Μέση Ανατολή και «θα επιδείξει την αλληλεγγύη του στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους». Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «βαθιά τους ανησυχία για τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας και την απώλεια αθώων» και εξέφρασαν «την ελπίδα το Ισραήλ να δράσει με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων».