Το «αμάρτημα» του είναι ότι απαρνήθηκε το Ισλάμ και η τιμωρία του… η καταδίκη σε θάνατο!

Ads

Ο λόγος για έναν Παλαιστίνιο ποιητή τον οποίο δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε σε θάνατο, κατηγορώντας τον για αποστασία, επειδή εγκατέλειψε τη μουσουλμανική θρησκεία. Ο 35χρονος Άσραφ Φάγιαντ είναι από τους μπροστάρηδες της εκκολαπτόμενης σκηνής σύγχρονης τέχνης της Σαουδικής Αραβίας, μίας χώρας που απαγορεύει το σινεμά και δεν έχει καμία σχολή Τεχνών.

Ο Άσραφ Φάγιαντ που ζει – μέχρι στιγμής – στη Σαουδική Αραβία συνελήφθη για πρώτη φορά από τη θρησκευτική αστυνομία της χώρας το 2013 και στη συνέχεια συνελήφθη και πάλι και δικάστηκε στις αρχές του 2014.

Η καταδίκη του Φάγιαντ βασίστηκε σε στοιχεία που έδωσε ένας μάρτυρας ο οποίος ισχυρίστηκε ότι άκουσε τον Παλαιστίνιο ποιητή να βρίζει τον προφήτη Μωάμεθ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και στο περιεχόμενο μιας ποιητικής συλλογής που είχε γράψει πριν από χρόνια.

Ads

Σε πρώτο βαθμό ο Φάγιαντ καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση και 800 μαστιγωμάτα, όμως έπειτα από έφεση που ασκήθηκε, η απόφαση ήρθε την προηγούμενη Τετάρτη και ήταν ακόμη πιο σκληρή… Ο δικαστής που επανεξέτασε την υπόθεση του καταδίκασε τον 35χρονο Παλαιστίνιο στην εσχάτη των ποινών.

«Σοκαρίστηκα αλλά ήταν αναμενόμενο, αν και δεν έχω κάνει κάτι που να αξίζει τον θάνατο μου», είπε ο Φάγιαντ μιλώντας στον Guardian.

Ήδη ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ξεκινήσει διεθνή καμπάνια για να αποτρέψουν την εκτέλεση του Άσραφ Φάγιαντ. Όπως λένε, πρόκειται για μία εκδικητική απόφαση που μάλλον έρχεται από το γεγονός ότι ο Παλαιστίνιος ποιητής είχε στο παρελθόν αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο facebook ένα βίντεο που δείχνει την θρησκευτική αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας να μαστιγώνει έναν άντρα.

Όσο για την ποιητική συλλογή του, που σύμφωνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας προωθεί τον αθεϊσμό, ο ίδιος δηλώνει: «Με κατηγόρησαν προσωπικά για άθεο και για το ότι προσπάθησα να εξαπλώσω ιδέες περί αθεϊσμού στην κοινωνία. Το βιβλίο μου που εκδόθηκε το 2008 αναφερόταν σε εμένα ως Παλαιστίνιο πρόσφυγα και αφορούσε πολιτισμικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Οι θρησκόληπτοι εξτρεμιστές όμως το μετέφρασαν ως “καταστροφικές ιδέες εναντίον του Θεού”».

Το δικαστικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, και δικαστές είναι ιερωμένοι από την υπερσυντηρητική σχολή των Ουαχαμπιτών του σουνιτικού ισλάμ. Σύμφωνα με την ερμηνεία της σαρίας από τους Ουαχαμπίτες, τα θρησκευτικά εγκλήματα περιλαμβανομένης της βλασφημίας και της αποστασίας επισύρουν τη θανατική ποινή.