Η επιχειρησιακή ηρεμία στη μάχη για το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Νέες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει νέα μαζική επίθεση στην περιοχή, τον κύριο στόχο του πολέμου.

Ads

Παρά την πολύ περίπλοκη κατάσταση με τα πολλά μέτωπα σε ολόκληρη την Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να ρίχνει περισσότερη στρατιωτική δύναμη δυτικά και ανατολικά του Κιέβου, σε μια προσπάθεια πιθανώς να περικυκλώσει και να διεισδύσει στην πόλη.

Δορυφορικές εικόνες από την αμερικανική εταιρεία Maxar αποκαλύπτουν την πολύ πρόσφατη δραστηριότητα της Ρωσίας κοντά στο αεροδρόμιο Hostomel, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων μονάδων και ρυμουλκούμενου πυροβολικού.

«Η Ρωσία πιθανότατα επιδιώκει να επαναφέρει και να επανατοποθετήσει τις δυνάμεις της για να ανανεώσει την επιθετική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στις 11 Μαρτίου. «Αυτό θα περιλαμβάνει πιθανώς επιχειρήσεις εναντίον της πρωτεύουσας, του Κιέβου».

Ads

Όπως πιστεύουν οι ειδικοί, το Κίεβο θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια σκληρή άμυνα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως για τις ρωσικές προσπάθειες να επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός και να προκληθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή για να αναγκάσει την ουκρανική ηγεσία σε μια συμφωνία.

Ωστόσο, όπως δείχνει η κατάσταση, οι προοπτικές της Ρωσίας φαίνονται όλο και πιο ζοφερές.

Με τις αποτυχημένες προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο με μια κεραυνοβόλα επίθεση, μαζί με τις σταθερές αμυντικές προσπάθειες, η πρωτεύουσα έχει όλες τις πιθανότητες να συντρίψει και να προκαλέσει αιμορραγία στις δυνάμεις εισβολής, σε σκληρές αστικές μάχες, επιταχύνοντας ουσιαστικά μια στρατηγική νίκη επί της Ρωσίας.

image

Η σπάνια πρόοδος της Ρωσίας

Όπως σε οποιονδήποτε από τους βασικούς τομείς, όπως το Νικολάγιεφ ή το Χάρκοβο και το Τσερνίχοφ, η Ρωσία έχει επιδείξει πολύ μικρή πρόοδο στη μάχη του Κιέβου τις τελευταίες ημέρες.

Μια σειρά από σφοδρές επιθέσεις πριν από τις 8 – 9 Μαρτίου κατέληξαν με τη Ρωσία να κερδίζει έδαφος βορειοδυτικά του Κιέβου, στις δορυφορικές πόλεις Ιρπίν, Μπούκα και Χοστομέλ, μια βασική διασταύρωση στον δρόμο E373, ευρύτερα γνωστός ως Highway της Βαρσοβίας. Μαζί με τον δρόμο P02 προς τα βόρεια, αυτός έχει γίνει η ζωτική διάβαση του ρωσικού στρατού μεταξύ της μητροπολιτικής περιοχής του Κιέβου και της Λευκορωσίας μέσω της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Με τεράστιο κόστος, η Ρωσία εξασφάλισε επίσημα αυτό το πέρασμα για προμήθειες και νέα στρατεύματα.

Ωστόσο, όπως δείχνουν πολλά στοιχεία, αυτός ο στενός διάδρομος εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε ακραία ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, τα οποία καταλήγουν να προκαλούν ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προχωρούν προς το Κίεβο.

Πολύ ενδεικτική ήταν η κατάσταση σχετικά με την άτυχη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα που εκτείνεται 64 χιλιόμετρα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου βορειοδυτικά του Κιέβου. Για πολλές ημέρες, πολυάριθμες δορυφορικές φωτογραφίες έδειχναν αυτή τη φάλαγγα – βασικά, ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα – να στέκεται ακίνητη, πολύ πιθανό λόγω έλλειψης καυσίμων και κακής τεχνικής κατάστασης των οχημάτων που ουσιαστικά σταμάτησαν την πορεία.

Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις, η γιγάντια φάλαγγα έχει σε μεγάλο βαθμό διασκορπιστεί, πιθανότατα ανακατανεμημένη σε πολλές μονάδες στην περιοχή. Αφού απέκτησε έδαφος σε μέρη του Χοστομέλ, της Μπούκα και του Ιρπίν, η Ρωσία επέδειξε επίσης πολύ περιορισμένη επιτυχία προσπαθώντας να προχωρήσει νοτιότερα στον ανενεργό δρόμο E40 που συνδέει το Κίεβο και το Ζίτομιρ.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, αυτή η ομάδα ρωσικών δυνάμεων είναι πιθανότατα έτοιμη να περικυκλώσει μερικώς το Κίεβο από τα δυτικά και να αποκόψει την πρωτεύουσα από  προμήθειες. Στις 8 Μαρτίου, το Institute For the Study of War (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται σε μια πιθανή επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας τις επόμενες 24 έως 96 ώρες.

Ωστόσο, εν μέσω εξαιρετικά αργής προόδου λόγω υλικοτεχνικών θεμάτων και ισχυρής ουκρανικής άμυνας, η Ρωσία μάλλον αποφάσισε να πάρει μια ανάσα στις επιχειρήσεις και συμφώνησε στην εκκένωση πολιτών από τις πόλεις Μπούκα, Ιρπίν, Χοστομέλ και Μποροντιάνκα, πόλεις που έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό.

Όπως εκτιμά ο ουκρανικός στρατός, οι ρωσικές δυνάμεις με πολλούς τρόπους χρησιμοποίησαν αυτή την ηρεμία για να προσπαθήσουν να πάρουν θέσεις δυτικά του Κιέβου και πιθανώς να επιλύσουν τα ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης για μια αποτελεσματική επίθεση.

Τις τελευταίες μέρες η περιοχή ήταν σχετικά ήρεμη, αν και οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν σποραδικές συγκρούσεις.

Η Ρωσία επενδύει επίσης μεγάλη προσπάθεια στην προσπάθεια να αποκτήσει θέση ανατολικά του Κιέβου, ιδιαίτερα στην περιοχή Brovary. Αλλά αυτός ο άξονας έχει αποδειχθεί ακόμη λιγότερο επιτυχημένος.

Ομοίως με τη δυτική όχθη του Ντνίπρο, η Ρωσία περιορίζεται επίσης σε μερικούς βασικούς αυτοκινητόδρομους που οδηγούν βορειοανατολικά στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ιδιαίτερα στους δρόμους E-95, M-02 και H-07.

image

Το πρόβλημα για τη Ρωσία είναι ότι μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να καταλάβει ή να αποκλείσει αποτελεσματικά δύο πόλεις -κλειδιά στο δρόμο της προς το Κίεβο, το Τσερνίχοφ και το Σούμι, οι οποίες συνεχίζουν να προβάλουν σκληρή αντίσταση από την πρώτη ημέρα της εισβολής και να προκαλούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό. Χωρίς τον απόλυτο έλεγχο μιας από τις δύο πόλεις, μαζί με την εξασφάλιση ασφαλών επικοινωνιών κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, η κατάκτηση εδάφους ανατολικά του Κιέβου είναι επίσης εξαιρετικά προβληματική. Ως συνέπεια, η Ρωσία δεν έχει αποτελεσματικό έλεγχο στις τεράστιες περιοχές μεταξύ Κιέβου και Τσερνίχοφ ή Σούμι, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμποιούν τακτική «χτύπα και φύγε».

«Η αποστολή μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κίεβο από τον βορρά σημαίνει μεγάλες φάλαγγες που κινούνται κατά μήκος των δρόμων στο δάσος», λέει ο Αντρίι Ζαγκοροντνιούκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Κίεβο. «Οι συνοδείες είναι πολύ ευάλωτες σε ένα τέτοιο έδαφος. Κάποιος χρειάζεται απλώς να στοχεύσει τον επικεφαλής της συνοδείας, και ολόκληρη η συνοδεία σταματά ουσιαστικά. Και μετά αποδεκατίζεται. Και αυτό βλέπουμε σε σταθερή βάση. Η τοπική γεωγραφία δεν είναι με το μέρος του εισβολέα».

Μέρα με τη μέρα, ο ουκρανικός στρατός και οι τοπικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποιούν πολλά στοιχεία για τη μαζική απώλεια ανθρώπινου δυναμικού και υλικού του ρωσικού στρατού, ειδικά στις περιοχές Τσερνίχιν, Σούμι και Κίεβο.

Σε μια από τις τελευταίες εξελίξεις, ένα ρωσικό τάγμα, μέρος του 6ου Συντάγματος της 90ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, υπέστη σοβαρές απώλειες κοντά στο Brovary στις 10 Μαρτίου. Σύμφωνα με δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του συντάγματος, μαζί με τον διοικητή, συνταγματάρχη Αντρέι Ζαχάροφ, σκοτώθηκαν στη μάχη. Οι μεραρχίες  έπρεπε να υποχωρήσουν και να παραμείνουν σε άμυνα.

Η νίκη της Ουκρανίας πιθανότατα διέκοψε περαιτέρω τις ρωσικές προσπάθειες να τεθούν προϋποθέσεις για επιθετικές επιχειρήσεις ανατολικά του Κιέβου, όπως σχολίασε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σχετικά με την εμπλοκή.

«Οι επεισοδιακές, περιορισμένες και σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο τις επανειλημμένες εκτιμήσεις του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου ότι η Ρωσία δεν έχει τη μαχητική ισχύ κοντά στην πρωτεύουσα για να ξεκινήσει επιτυχημένες επιθετικές επιχειρήσεις σε μεγάλη κλίμακα», ανέφερε το think tank στις 10 Μαρτίου.

Επιπλέον, πρόσθεσε το Ινστιτούτο, οι επιχειρήσεις της ουκρανικής αεροπορίας και αεράμυνας συνεχίζουν να εμποδίζουν τους ρωσικούς ελιγμούς στο έδαφος περιορίζοντας πιθανώς τη ρωσική στενή αεροπορική υποστήριξη και επίσης εκθέτοντας ρωσικές μηχανοκίνητες δυνάμεις σε ουκρανικές επιθέσεις από αέρος και πυροβολικού.

Αυτή φάνηκε ξεκάθαρα από την εμπλοκή της 10ης Μαρτίου στο Brovary, όπου η επελαύνουσα ρωσική τεθωρακισμένη συνοδεία που κινούνταν συγκεντρωμένη σε έναν αυτοκινητόδρομο εντοπίστηκε και στη συνέχεια αποδεκατίστηκε από έντονες και πυκνές ουκρανικές επιθέσεις πυροβολικού και τανκς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ινστιτούτου, αυξάνεται η πιθανότητα οι ουκρανικές δυνάμεις να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν προς το Κίεβο και να τις ακινητοποιήσουν τελικά. Ζητήματα επιμελητείας και οργάνωσης, καθώς και το κακό ηθικό και ο ανεπαρκής σχεδιασμός, έχουν ήδη κοστίσει τη γρήγορη νίκη που προφανώς ήλπιζαν οι Ρώσοι στις 24 Φεβρουαρίου.

«Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός αναδιοργανώνεται, μεταρρυθμίζεται, παίρνει διδάγματα ή λαμβάνει άλλα μέτρα που θα οδηγούσαν σε ξαφνική αλλαγή στον ρυθμό ή την επιτυχία των επιχειρήσεων του», δήλωσε επίσης το Ινστιτούτο στις 10 Μαρτίου. «Αν και οι αριθμητικές διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να είναι σε θέση να αποκαταστήσει την ταχεία κινητικότητα ή τον αποτελεσματικό αστικό πόλεμο στο πεδίο της μάχης».

Η επιτυχία της Ρωσίας είναι απίθανη

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πιθανότητες της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμες, δεδομένων των γενικών επιδόσεων μέχρι σήμερα.

Το σχέδιο blitzkrieg (κεραυνοβόλος πόλεμος) που έβλεπε την ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο να αιχμαλωτίζεται και να εξαναγκάζεται σε συμφωνία εντός των ημερών, τελικά απέτυχε.

Ο πόλεμος παρατείνεται ολοένα και περισσότερο για τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιήσει σχεδόν το 95% της στρατιωτικής της δύναμης που έχει αναπτυχθεί κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανική και δυτική υπηρεσία πληροφοριών, χωρίς να έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής βασικοί στόχοι.

Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαντλούνται μαζί με τις εφεδρείες, λόγω δομικών οργανωτικών ζητημάτων και υψηλού ποσοστού απωλειών.

Από τις 11 Μαρτίου, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε συνολικά πάνω από 12.000 νεκρούς Ρώσους από τις 24 Φεβρουαρίου, μαζί με 353 τανκς, 1.165 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, 125 πυροβόλα, 58 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, 57 αεροπλάνα και 83 ελικόπτερα.

Μιλώντας στις 11 Μαρτίου, ο αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, ταξίαρχος Κιρίλο Μπουντάνοφ είπε ότι η Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου είχε 18 τακτικές ομάδες τάγματος που κατέληξαν αναποτελεσματικές στη μάχη σε συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό. Δεκατρείς ακόμη τέτοιες μονάδες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Μπουντάνοφ το χαρακτήρισε αυτό ως «τρομακτικές απώλειες που δεν είχε ποτέ η Ρωσία».

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την ουκρανική και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία πιστεύεται ότι συγκέντρωσε συνολικά 120 – 125 τέτοιες μονάδες για την στρατιωτική της δράση κατά της Ουκρανίας.

Ο Ζαγκοροντνιούκ του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών Μελετών πιστεύει ότι, αν και δεν είναι πολύ ακριβή, τα επίσημα στοιχεία της Ουκρανίας για τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών μπορεί να είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου, έως και 45.000 συνολικά Ρώσοι στρατιωτικοί θα μπορούσαν να είχαν αναγκαστεί να τεθούν εκτός μάχης ως νεκροί, τραυματισμένοι, αιχμάλωτοι ή αποθαρρυμένοι, μετά από δύο εβδομάδες σκληρών μαχών.

Αυτό μπορεί να αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνολικού στρατιωτικού σώματος της Ρωσίας που έχει αναπτυχθεί κατά της
Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ειδικό.

Ωστόσο, όλες οι πηγές δείχνουν συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Κίεβο, παρά τους φαινομενικά δυσμενείς όρους επί του πεδίου.

«Ο άξονας του Κιέβου είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων τους», λέει ο Ρουσλάν Λέβιεφ της Ομάδας Πληροφοριών Conflict, μιας διαδικτυακής ομάδας έρευνας που ελέγχει τη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας.

«Όπως πιστεύουμε, οι Ρώσοι μπορεί να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να επιδιώξουν συνομιλίες και να προσφέρουν μια συμφωνία. Χρειάζονται λοιπόν την ισχυρότερη μόχλευση που μπορούν να πάρουν για τις συνομιλίες, που είναι η πολιορκία του Κιέβου και μια ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη».

image

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας, η Ρωσία φέρεται να προσπαθεί να συγκεντρώσει συνολικά σχεδόν 21 – 22 τακτικές ομάδες ταγμάτων εναντίον του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 15 που προέρχονται από τα βορειοδυτικά.

Η ρωσική δύναμη από τα ανατολικά θα μπορούσε να ήταν πολύ ισχυρότερη, ανέφερε η ομάδα, αλλά η ουκρανική αντίσταση στις βόρειες περιοχές, ιδιαίτερα στο Τσερνίχοβ, έχει εκτρέψει σημαντικό μέρος της εχθρικής δύναμης από την πρωτεύουσα.

Η ρωσική προοπτική της περικύκλωσης του Κιέβου δεν φαίνεται πολλά υποσχόμενη, δεδομένης της πολυπλοκότητας της αποστολής, πιστεύει η ομάδα. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση άνισης επιτυχίας, η Ρωσία είναι απίθανο να αποφασίσει να προσπαθήσει να υπερκεράσει τις άμυνες της πόλης.

«Παρόλο που έχουν κάνει πολλά λάθη όσον αφορά τη στρατιωτική στρατηγική και την ηγεσία, νομίζω ότι κατανοούν ότι με τη δύναμή τους διαθέσιμη, η επίθεση στο Κίεβο δεν έχει νόημα», λέει ο Λέβιεφ. «Δεν θα έχει επιτυχία».

Είναι πολύ πιο πιθανό ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αποκλεισμό εν μέσω ανηλεών βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών. Τέτοιες τακτικές εξαναγκασμού των πόλεων να παραδοθούν μέσω ολοκληρωτικού τρόμου έχουν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα μετά βίας εναντίον της Μαριούπολης, του Σούμι και ιδιαίτερα του Χάρκοβο, όπου συνεχίζεται η σκληρή αντίσταση τους παρά τις τεράστιες καταστροφές και τις απώλειες ζωών.

Το Κίεβο, όντας μια πολύ μεγάλη και καλά οχυρωμένη πόλη, είναι ένας ασύγκριτα πιο δύσκολος στόχος για έναν ρωσικό αποκλεισμό, πόσο μάλλον για μια ολοκληρωτική επίθεση, όπως πιστεύουν οι ειδικοί.

«Η επίθεση στο Κίεβο σε αυτή την κατάσταση θα ήταν ανόητη», λέει ο Ζαγκοροντνιούκ. «Αλλά τους έχουμε ήδη δει να κάνουν ανόητα πράγματα – επομένως δεν πρέπει να το αποκλείσουμε αυτό».

Πηγή: kyivindependent.com