Κατά σχεδόν την έκταση μίας Πορτογαλίας ή Ιορδανίας μεγαλώνει από την Παρασκευή η Ρωσία, μετά την τελετή στο Κρεμλίνο για την τυπική προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών του Ντονμπάς, μετά από τα δημοψηφίσματα, παρουσία του Ρώσου προέδρου.

Ads

Η Ρωσία, δεν ελέγχει το σύνολο των διοικητικών ορίων των τεσσάρων περιφερειών που προσαρτά – Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνα – ωστόσο, υπό τον έλεγχό της βρίσκονται περισσότερα από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα  εδάφους ή περίπου το 15% της συνολικής έκτασης της Ουκρανίας, περίπου όσο η Πορτογαλία ή η Ιορδανία.

Διακηρυγμένος στόχος, τόσο των ηγεσιών των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκων Δημοκρατιών, όσο και της Ρωσίας, είναι ο πλήρης έλεγχος του Ντονμπάς, στα διοικητικά όρια της Άνοιξης του 2014, δηλαδή κατά τον χρόνο έναρξης του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

image

Ads

Σε αυτόν τον στόχο «κουμπώνει» και η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη, ότι το προσωπικό που επιστρατεύεται, προορίζεται για την ενίσχυση της άμυνας των «απελευθερωμένων» περιοχών, όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο το ουκρανικό έδαφος που ελέγχει.

Όπως και στην περίπτωση της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, αλλά πολύ περισσότερο αυτή τη φορά, η Ρωσία θα θεωρεί στο εξής το Ντονμπάς ως ομόσπονδο μέρος της, συνεπώς, κάθε στρατιωτική δράση της Ουκρανίας και της Δύσης στην περιοχή, θα θεωρείται «επιθετική» για το Κρεμλίνο.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα από την κάθετη απόρριψη κάθε ιδέας για αναγνώριση των δημοψηφισμάτων από την Δύση και το Κίεβο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την προσάρτηση στη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας, η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις, ενώ ο ΟΗΕ υποστηρίζει την «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα σύνορά της».

Η Μόσχα, διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απαντά, ότι οι προσαρτημένες περιοχές θα τελούν υπό την «πλήρη προστασία» της Ρωσίας.