Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανία ότι εμπλέκεται στην «προβοκάτσια» που σημειώθηκε στην Ανατολική Γούτα, στη «σκηνοθετημένη» επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Ads

Η εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι το Λονδίνο εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας. «Είναι γελοίο. Είναι κατάφωρο ψέμα. Είναι το χειρότερο είδος ψευδών ειδήσεων που έχουμε δει μέχρι τώρα από τη ρωσική προπαγανδιστική μηχανή» είπε η Κάρεν Πιρς μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, η Ρωσία προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες πως αν εξαπολύσει επίθεση κατά του Άσαντ θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ τους.

Πριν τη δήλωση του υπουργείου Άμυνας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η κατάσταση γύρω από τη Συρία είναι άκρως ανησυχητική, υπογραμμίζοντας ότι μια νέα στρατιωτική περιπέτεια στη Συρία, όπως οι παλιότερες στη Λιβύη και το Ιράκ, θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη.

Ads

«Θεός φυλάξοι από οποιαδήποτε περιπέτεια στη Συρία μετά την εμπειρία της Λιβύης και του Ιράκ», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Ακόμη και η παραμικρή υπερβολή θα προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη και άλλες εξελίξεις τις οποίες ούτε εμείς ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι μας χρειάζονται», αλλά μπορεί να «χαροποιούν αυτούς που προστατεύονται από έναν ωκεανό», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα, ο Λαβρόφ είπε ότι σκηνοθετήθηκε με τη βοήθεια των ειδικών υπηρεσιών ενός κράτους το οποίο χαρακτήρισε ως «ρωσοφοβικό».

«Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι πρόκειται για άλλη μια σκηνοθεσία και ότι οι ειδικές υπηρεσίες ενός κράτους, το οποίο βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή μιας ρωσοφοβικής εκστρατείας μετείχαν σε αυτήν την σκηνοθεσία», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση Άσαντ συμπληρώνει τους ισχυρισμούς του Σεργκέι Λαβρόφ λέγοντας πως οι «τρομοκράτες», όπως τους αποκαλεί χαρακτηριστικά, είναι αυτοί που είχαν πρόσβαση στα χημικά, τα οποία ήρθαν από τη Λιβύη στη Συρία μέσω της Τουρκίας.

Η Συρία εν τω μεταξύ προειδοποίησε σήμερα, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, τις χώρες της Δύσης ότι «δεν θα έχει άλλη επιλογή» από το να υπερασπιστεί τον εαυτό της εάν δεχθεί επίθεση.

«Αυτό δεν συνιστά απειλή. Είναι υπόσχεση» δήλωσε ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί να για συνεχίσει να ασκεί πολιτική πίεση στη Ρωσία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν «σοβαρά στοιχεία» που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Ντούμα της ανατολικής Γούτα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η Γερμανία παραμένει σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους της σχετικά με την απάντηση που πρέπει να δοθεί μετά τη φερόμενη χημική επίθεση από τον συριακό στρατό.

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η χρήση χημικών όπλων δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να διακόψουμε τον διάλογο με τη Ρωσία».

Την ανάγκη να βοηθήσει η Ρωσία στην εκτόνωση της κρίσης, επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πουτίν.

Στάση αναμονής τηρεί το Λονδίνο, καθώς το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο υπό την Τερέζα Μέι αποφάσισε την ανάγκη για ανάληψη δράσης.

H Ολλανδία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε περίπτωση που αναληφθεί στρατιωτική δράση στη Συρία, αν και θεωρεί πολύ πιθανό η συριακή κυβέρνηση να χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιθανή μια αντίδραση, αλλά αυτή την ώρα δεν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ολλανδίας», είπε ο Ρούτε.

Για τον κίνδυνο μιας «ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Συρία, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ενεργήσουν με υπευθυνότητα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες».

«Οι κλιμακούμενες εντάσεις και η ανικανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τη συγκρότηση ενός ερευνητικού μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση» είπε ο Γκουτέρες μιλώντας στο ΣΑ του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τον Αμερικανό και τον Ρώσο ομολόγό του ενδεχόμενα βήματα για την ειρήνη στη Συρία, έπειτα από σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο Ερντογάν δήλωσε πως είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως η αύξηση των εντάσεων στην περιοχή δεν είναι σωστή.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η κατάσταση δείχνει πως οι εντάσεις έχουν μετριαστεί τώρα, αλλά πως θα εξακολουθήσει τις συνομιλίες του με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ