Την παρέμβαση της Ρωσίας προκάλεσε η πρόθεση της Βρετανίας να μην επιτρέψει ασφαλή διέλευση στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στον οποίο χορήγησε χτες ο Ισημερινός πολιτικό άσυλο και βρίσκεται εγκλωβισμένος στην πρεσβεία της χώρας της Νοτίου Αμερικής στο Λονδίνο. Η παρέμβαση της Ρωσίας εντείνει το διπλωματικό επεισόδιο στο οποίο εμπλέκονται ο Ισημερινός, η Βρετανία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να αφήσει τον Ασάνζ να ταξιδέψει στον Ισημερινό, ενώ σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα δήλωσε ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε «να παραμείνει επ’ αόριστον» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. 

Ads

 
Υπενθυμίζεται πως χτες ο Ισημερινός αποφάσισε τη χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ καθώς έκρινε πως οι φόβοι του Ασάνζ για καταδίκη του σε θανατική ποινή κρίθηκαν βάσιμοι.
 
Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού από  τις 19 Ιουνίου, ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενες.
 
Ο ιδρυτής του Wikileaks τονίζει ότι η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με καταδίκη σε θάνατο για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
 
O υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημείωσε ότι ζητήθηκε από τη Σουηδία διαβεβαίωση ότι δεν θα εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα, ωστόσο η Σουηδία αρνήθηκε να δώσει τέτοια εγγύηση.
 
Η Βρετανία δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση του Ισημερινού, με τον υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ να τονίζει πως οι αρχές της χώρας του έχουν «υποχρέωση» να τον εκδώσουν στη Σουηδία.
 
Η Βρετανία έχει επικαλεστεί ένα νόμο του 1987 που επιτρέπει να εισέρχεται στους χώρους της Πρεσβείας, αίροντας το διπλωματικό της καθεστώς, αλλά ο νόμος αυτός δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. «Δεν είμαστε αποικία σας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού στις απειλές για εισβολή στην πρεσβεία. 
 
Την Παρασκευή η Μόσχα έθεσε το ερώτημα εάν το Λονδίνο σέβεται ή όχι τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας. «Αυτό που συμβαίνει μας κάνει να διερωτηθούμε για τον σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, ιδίως για το άρθρο 22 σχετικά με τη ασυλία στους χώρους των διπλωματικών εκπροσωπήσεων», ανέφερε το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας.
 
Παράλληλα η Ρωσία επισημαίνει ότι η Βρετανία έχει χορηγήσει άσυλο σε «δεκάδες ύποπτους για σοβαρά εγκλήματα», μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί Ρώσοι. Η Μόσχα επικρίνει το Λονδίνο για το πολιτικό άσυλο που χορήγησε σε πολλούς Ρώσους, ανάμεσά τους και ο εξόριστος δισεκατομμυριούχος και αντίπαλος του Κρεμλίνου Μπόρις Μπερεζόφσκι.