Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας επικύρωσε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Κούβα τον Οκτώβριο του 2013 για διαγραφή του 90% του χρέους της Αβάνας προς την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ads

Το συνολικό ποσό που διαγράφεται εκτιμάται πως αγγίζει τα 35,2 δις δολάρια, ενώ το ποσό που μένει να αποπληρώσει η Κούβα ανέρχεται περίπου στα 3,5 δις. Ωστόσο αποφασίστηκε πως τα χρήματα που θα καταβάλει η Κούβα θα τοποθετηθούν σε ειδικό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για ρωσικές επενδύσεις στην κουβανική οικονομία.

Η διαγραφή του χρέους επικυρώθηκε μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κούβα, που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναμένεται να συναντηθεί και με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Οι στενές σχέσεις της Ρωσίας με την Κούβα διακόπηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο οι δυο χώρες αναθέρμαναν τη συνεργασία τους το 2005 και σήμερα η Ρωσία αποτελεί τον ένατο εμπορικό εταίρο της Κούβας. Η Μόσχα υπολείπεται κατά πολύ της Βενεζουέλας, της Κίνας και της Ισπανίας, των τριών χωρών δηλαδή που αποτελούν τους μεγαλύτερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους της Αβάνας.

Ads