Η Ρωσία δεν θα προχωρήσει στην πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στη Συρία, σε μια κίνηση που επιχειρεί να αποκλιμακώσει τη νέα ένταση στην περιοχή, με την πολεμική εμπλοκή του Ισραήλ.

Ads

Αν και η παραπάνω απόφαση ανακοινώθηκε μία μέρα μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου, στην Μόσχα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως «δεν συνδέονται» αυτά τα δύο «σε καμία περίπτωση».

Την πληροφορία για την απόφαση της Μόσχας την έδωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Izvestia, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου σε ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.

Η απόφαση της Ρωσίας ρωσικής ηγεσίας να μην πουλήσει στη Συρία τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Ννετανιάχου στη Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου σε ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θα πουλήσει συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, όπως και ότι τέτοιου είδους συνομιλίες προς το παρόν δεν γίνονται.

Ads

Προσέθεσε μάλιστα ότι ο στρατός της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας «έχει ό,τι χρειάζεται».

«Από τεχνικής απόψεως, αυτές οι δηλώσεις (του Κόζιν-σ.σ) είναι εντελώς λαθεμένο να συσχετισθούν με την επίσκεψη Νετανιάχου, επειδή η συνέντευξη δόθηκε πριν από την επίσκεψη» δήλωσε ο Πεσκόφ επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ποτέ δεν είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε τέτοιες πωλήσεις, δηλώνοντας απλώς ότι σε σχέση με τα πλήγματα που κατέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία, διατηρεί το δικαίωμα να κάνει ότι είναι αναγκαίο σ αυτήν την κατάσταση.

Η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ – Συρίας και κυρίως στα κατεχόμενα, από το Ισραήλ, υψίπεδα του Γκολάν, επιδεινώθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, ως απάντηση σε επίθεση που δέχθηκε στην περιοχή του Γκολάν. Η Συρία υποστηρίζει πως εκείνη η επίθεση ήταν επίσης απάντηση σε ανάλογη ενέργεια του Ισραήλ.