Ένα 24ωρο μετά το δημοψήφισμα της Κριμαίας και παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία και τις πιέσεις προς το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα των προθέσεών του αναγνωρίζοντας την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος.

Ads

 
Η Μόσχα ανακοίνωσε πως το σχετικό διάταγμα υπεγράφη από τον Πούτιν και πλέον η Ρωσία αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος». Είχε προηγηθεί το επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος με το 96,7% να δηλώνει πως επιθυμεί απόσχιση από την Ουκρανία και προσάρτηση της περιοχής στην ρωσική ομοσπονδία.  

Σημειώνεται πως η Δύση και η κυβέρνηση του Κιέβου υποστηρίζουν πως το δημοψήφισμα δεν είναι νόμιμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τις πρώτες κυρώσεις κατά 21 ρώσων και φιλορώσων Ουκρανών αξιωματούχων. Ειδικότερα όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την απαγόρευση στη χορήγηση θεωρήσεων για ταξίδια στις χώρες – μέλη της Ένωσης και το «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων σε τράπεζές της.
 
Κυρώσεις σε βάρος επτά ρώσων αξιωματούχων και τεσσάρων αξιωματούχων της Κριμαίας ανακοίνωσε και ο Λευκός Οίκος μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Μεταξύ των αξιωματούχων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, επικεφαλής της Άνω Βουλής, Νο3 της ρωσικής ιεραρχίας, μετά από τον πρόεδρο Πούτιν και τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, όπως αναφέρει το euronews. Επίσης κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ καθώς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «ένα πρώτο βήμα», σημειώνοντας πως αυτές αφορούν τον τομέα των εξοπλισμών στη Ρωσία και τα άτομα που παρέχουν υλική υποστήριξη σε ανώτερους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης. «Αν η Ρωσία συνεχίζει να επεμβαίνει στην Ουκρανία είμαστε έτοιμοι για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του πως «εξακολουθεί να υπάρχει ένα μονοπάτι για την επίλυση αυτής της κατάστασης με διπλωματικά μέσα και με έναν τρόπο που θα ικανοποιεί τόσο την Ρωσία όσο και την Ουκρανία».
 
Ο Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να ξεκινήσει διάλογο με τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου προειδοποιώντας πως «περαιτέρω προκλήσεις» της Ρωσίας θα την οδηγήσουν σε «μεγαλύτερη απομόνωση». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων ακόμη και στον Πούτι δήλωσε πως «μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε διάφορα πρόσωπα και σε διάφορες οντότητες, δεν πρόκειται να αποκλείσουμε πρόσωπα, ή να αποκλείσουμε ενέργειες» εκ των προτέρων.
 
Ακόμη ο Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα της Ουκρανίας για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ωστόσο επέμεινε ότι προς το παρόν η Ουάσιγκτον θα περιοριστεί στη χορήγηση οικονομικής στήριξης, καθώς επιδιώκει να εξευρεθεί μία διπλωματική οδός με τη Ρωσία. «Εξετάζουμε τα αιτήματα της κυβέρνησης και του στρατού της Ουκρανίας», σημείωσε ο Κάρνεϊ. Όμως «η προσοχή μας είναι στραμμένη στα βήματα που μπορεί να κάνει η Ρωσία για την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος.