Χάος και παραβίαση βασικών ατομικών δικαιωμάτων από το ρατσιστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, βάσει του οποίου απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ των πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών.

Ads

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είδαν τις αρχές αεροδρομίων να τους απαγορεύουν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα που πετούσαν προς τη Νέα Υόρκη, αν και είχαν τη σχετική άδεια. Στο αεροδρόμιο JF Kennedy της Νέας Υόρκης δύο ιρακινοί πολίτες συνελήφθησαν βάσει του ίδιου διατάγματος. Αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν άμεσα στη Δικαιοσύνη ενάντια στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος με το διάταγμα που υπέγραψε – ισχυριζόμενος πως προστατεύει τη χώρα από την τρομοκρατία – απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.

Η αρχή έγινε το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου οι αρχές του αεροδρομίου απαγόρευσαν σε πέντε πολίτες από το Ιράκ και έναν από την Υεμένη να επιβιβαστούν σε πτήση της EgyptAir με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Εφαρμόζοντας την απόφαση του νέου Αμερικανού προέδρου, οι αιγυπτιακές αρχές σταμάτησαν του έξι επιβάτες, οι οποίοι είχαν φθάσει στο τράνζιτ στο αεροδρόμιο, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους, αν και κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ.

Ads

Ανάλογα φαινόμενα σημειώθηκαν και σε άλλα διεθνή αεροδρόμια, ενώ στο αεροδρόμιο JF Kennedy της Νέας Υόρκης, δύο ιρακινοί πολίτες συνελήφθησαν αν και ήταν κάτοχοι βίζας.

Σημειώνεται πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας περιλαμβάνονται στην απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κάτοχοι της λεγόμενης πράσινης κάρτας, η οποία τους καθιστά νόμιμους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται στο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσώπων από επτά χώρες -η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι- στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και πρόσθεσε: «Θα απαγορεύεται και η είσοδος κατόχων πράσινης κάρτας».

Απαντάει με το ίδιο νόμισμα το Ιράν

Το Ιράν αποφάσισε να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει για τρεις μήνες την είσοδο Ιρανών, αλλά και πολιτών έξι ακόμη μουσουλμανικών χωρών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.