Η πρώην σύντροφος του βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με δώδεκα περίπου συναδέλφους της μουσικούς που κατηγορούνταν για παραβίαση του νόμου περί πορνογραφίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα γνωστής εφημερίδας της Nότιας Κορέας.

Ads

Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο δικτάτορας είχε παρακολουθήσει την πρώην αγαπημένη του να τραγουδά σε συναυλία μόλις εννέα ημέρες πριν τη σύλληψη και τη δολοφονία της.
 
Η Chosun Ilbo αναφέρει ότι οι μουσικοί μιας διάσημης ορχήστρας και ενός pop συγκροτήματος συνελήφθησαν στις 17 Αυγούστου, με την κατηγορία ότι βιντεοσκοπήθηκαν ενώ έκαναν σεξ και στη συνέχεια πούλησαν αντίγραφα των ταινιών, παραβιάζοντας δηλαδή τους νόμους κατά της πορνογραφίας της Βόρειας Κορέας.

Επιπλέον, μερικοί από τους μουσικούς βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους Βίβλους και αντιμετωπίστηκαν ως αντιφρονούντες, όπως σημείωσε ανώνυμη πηγή της εφημερίδας.
 
Εκτελέστηκαν δημόσια τρεις ημέρες αργότερα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη των Unhasu Orchestra και Wangjaesan Lighth Music Band αναγκάστηκαν να παρακολουθούν.
 
Όπως προτάσσουν οι κανονισμοί της χώρας περί «ενοχής λόγω συγγένειας», οι οικογένειες των εκτελεσθέντων κλείστηκαν στη συνέχεια σε στρατόπεδα κράτησης, σύμφωνα πάντοτε με τις αναφορές της εφημερίδας.
 
Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι βρίσκεται και η τραγουδίστρια Hyon Song-wol. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τη γνώρισε πριν από μία δεκαετία και φημολογούταν ότι ήταν σύντροφοι μέχρι ο πατέρας του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ, αποδοκίμασε τη σχέση.
 
Τα δημοσιεύματα περιλαμβάνουν εικόνες με τον δικτάτορα να παρακολουθεί μία συναυλία της Hyon και των συγκροτημάτων στις 8 Αυγούστου στην Πιονγιάνγκ, μετά τις φήμες που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν ότι το ζευγάρι συνέχισε τη σχέση του μετά το γάμο και των δύο με άλλους συζύγους. Κατά την εφημερίδα, η σύζυγος του δικτάτορα, Ri Sol-ju υπήρξε και αυτή στο παρελθόν μέλος της «Unjasu Orchestra», πριν παντρευτεί.
 
Καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθούν οι πληροφορίες από το κλειστό κομμουνιστικό κράτος, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Waseda του Τόκυο, δήλωσε στην Daily Telegraph ότι φαίνεται πως υπάρχει «πολιτικός λόγος» πίσω από τις δολοφονίες.
 
Ο Toshimitsu Shigemura υπογράμμισε επίσης ότι «εάν αυτοί οι άνθρωποι είχαν κάνει μόνον πορνογραφικά βίντεο, τότε δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ότι η τιμωρία τους ήταν η εκτέλεση». «Θα μπορούσαν να είχαν “εξαφανιστεί” μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα αντ’ αυτού».
 
Ο καθηγητής Shigemura θεωρεί ότι είτε πίσω από τις εκτελέσεις κρύβονται πολιτικές αιτίες είτε η σύζυγος του Κιμ, που κάποτε ήταν μέλος στο ίδιο συγκρότημα, έβαλε το χέρι της. 

Πηγή: independent.co.uk
Απόδοση-Μετάφραση: Κατρίν Αλαμάνου

Ads