Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα τον διορισμό της πρώην προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ στην ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ads

Η 66χρονη Μπατσελέτ θα αντικαταστήσει την 1η Σεπτεμβρίου τον Ιορδανό Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, σφοδρό επικριτή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση, την οποία απαρτίζουν 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Χειροκροτήματα ακούστηκαν στην αίθουσα όταν ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Μιροσλάβ Λάιτσακ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα.

Ads

Η Μπατσελέτ αντέδρασε αναρτώντας ένα βίντεο στο Twitter στο οποίο μιλά στα ισπανικά, δηλώνει ότι «νιώθει ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση» και «έτοιμη να προσφέρει όλη την ενέργειά της» από τη θέση αυτή.

«Αναλαμβάνει τη θέση αυτή σε μια εποχή με σοβαρές προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους λίγο μετά την επικύρωση του διορισμού της Μπατσελέτ, ο οποίος ανακοινώθηκε χθες.

Χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «επικίνδυνο» ή τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ ‘Ορμπαν «ρατσιστή», ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν προκάλεσε συχνά αντιπαράθεση χάνοντας έτσι τη στήριξη χωρών που ασκούν επιρροή στον διεθνή οργανισμό. Στις αρχές Αυγούστου, ο Ζέιντ είπε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι δεν θέλησε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία γιατί δεν πίστευε ότι παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία θα τον στήριζαν.

Σε ανακοίνωση, ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν χαιρετίζει τον διορισμό της Μπατσελέτ. «Έχει όλα τα προσόντα, το θάρρος, την επιμονή, το πάθος και μια βαθιά δέσμευση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να πετύχει στην Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», γράφει.

Η Μπατσελέτ, κόρη στρατηγού ο οποίος αντιτάχθηκε στο καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ, σοσιαλίστρια, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής από το 2006 έως το 2010 και εκ νέου από το 2014 έως τον Μάρτιο του 2018, γίνεται η έβδομη επικεφαλής της ‘Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την ίδρυση της υπηρεσίας αυτής το 1993.

Η Μπατσελέτ, πρώην παιδίατρος, ήταν η πρώτη διευθύντρια της UN Women, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, από το 2010 που ιδρύθηκε.