Είναι δύσκολο την σήμερον ημέρα να μην ακούσει κάποιος έστω και μια θεωρία συνωμοσίας. Είναι τέτοιος ο όγκος των θεωριών αυτών και τόσοι οι υποστηρικτές τους που δύσκολα γλιτώνει κανείς. Αν όμως έπρεπε να ξεχωρίσουμε μια ομάδα η οποία να αποτελεί την… αγαπημένη των απανταχού συνομοσιωλόγων, τότε αυτή δεν θα ήταν άλλη από τους Πεφωτισμένους ή Illuminati.

Ads

Ποιοι είναι οι «Πεφωτισμένοι»

Οι «Πεφωτισμένοι» ήταν μια μυστική οργάνωση που θεωρείται πως δημιουργήθηκαν πάνω από δύο αιώνες πριν, ως αντίδραση στην επιρροή της Εκκλησίας στην καθημερινή ζωή. Στόχος της οργάνωσης ήταν η ανακάλυψη μυστικών για να τα αποκαλύψει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ειδικότερα, ήταν μέλη μυστικών εταιρειών, τα οποία ισχυρίζονταν ότι φωτίζονταν άμεσα από το Θεό, χωρίς τα μυστήρια. Τέτοιες αιρέσεις παρουσιάστηκαν στην Ισπανία, στη Βαυαρία και στην Πικαρδία. Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα οι Illuminati προσέγγισαν τον Ελευθεροτεκτονισμό. To 1907 μετέφεραν την έδρα τους στο Βερολίνο, όπου διατηρήθηκε η μυστική αυτή εταιρεία, μέχρι και την εποχή που επικράτησε στη Γερμανία ο χιτλερισμός.

Ads

Πάμπολλοι μύθοι και θεωρίες συνωμοσίας έχουν επίκεντρο την εικαζόμενη επιβίωση της οργάνωσης μέχρι σήμερα και τις υποτιθέμενες δραστηριότητές της, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γαλλική Επανάσταση, ο αγώνας εναντίον της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και βλέψεις παγκόσμιας κυριαρχίας.

image

Παρόλο που πολλοί είναι διστακτικοί για τις θεωρίες που κυκλοφορούν σχετικά με τους Πεφωτισμένους, υπάρχει ακόμα κόσμος που πιστεύει ότι μπορεί να πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις στην πόλη από όπου ξεκίνησαν όλα, την Ingolstadt, στη Γερμανία. Η Ingolstadt είναι μια μικρή βαυαρική πόλη, που θεωρείται η γενέτειρα της περίφημης μυστικής κοινωνίας και έχει γίνει μέρος του μύθου, μέρος της ιστορικής αλήθειας, και το θεμέλιο αμέτρητων θεωριών συνωμοσίας, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Διαβάστε επιπλέον: «Τα απόκρυφα των Illuminati» των Νταν Μπενστάιν και Άρνυ Ντε Κεΐζερ

Πως δημιουργήθηκαν οι Illuminati;

Το τάγμα των Illuminati ιδρύθηκε την 1η Μαΐου του 1776, από τον Adam Weishaupt, καθηγητή εκκλησιαστικού δικαίου και πρακτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Ingolstadt. Πρόκειται για μια μυστική οργάνωση που συγκροτήθηκε για να αντιταχθεί στη θρησκευτική επιρροή στην κοινωνία και στην κατάχρηση εξουσίας από το κράτος με την καλλιέργεια ενός ασφαλούς χώρου για κριτική, συζήτηση και ελευθερία λόγου.

Εμπνεόμενος από τους Ελευθεροτέκτονες και τους φιλοσόφους του Γαλλικού Διαφωτισμού, ο Weishaupt πίστευε ότι η κοινωνία δεν πρέπει πλέον να διέπεται από θρησκευτικές αρετές. Έτσι θέλησε να δημιουργήσει μια κοινωνία ελευθερίας και ηθικής ισότητας όπου η γνώση δεν θα περιοριζόταν από θρησκευτικές προκαταλήψεις. Όμως, εκείνη την εποχή κυριαρχούσε στην Ingolstadt ένας θρησκευτικός και πολιτικός συντηρητισμός και η ύλη που διδασκόταν στο ελεγχόμενο από τους Ιησουΐτες πανεπιστήμιο, όπου εργαζόταν ο Weishaupt, ήταν υπό στενό έλεγχο.

image

Η αρχή έγινε όταν ο Weishaupt επέλεξε τους πιο ταλαντούχους φοιτητές της νομικής για να ενταχθούν στον πρώτο πυρήνα της οργάνωσης. Ωστόσο, το δίκτυο επεκτάθηκε γρήγορα, με τα μέλη του να διαδίδουν τους στόχους του Weishaupt για το διαφωτισμό με ριζοσπαστικές διδασκαλίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα περίπλοκο δίκτυο πληροφοριοδοτών που παρακολουθούσαν σημαντικές φιγούρες της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στους Illuminati.

Με τη βοήθεια του εξέχοντος γερμανικού διπλωμάτη Baron Adolf Franz Friedrich, Freiherr von Knigge, η παράνομη ομάδα κατάφερε να αποκτήσει πάνω από 2.000 μέλη σε ολόκληρη τη Βαυαρία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πολωνία.

«Ο Weishaupt ήταν από πολλές απόψεις επαναστατικός. Του άρεσε η ιδέα της διδασκαλίας των ανθρώπων με απώτερο σκοπό να τους κάνει καλύτερους. Ήθελε να αλλάξει την κοινωνία, ονειρευόταν έναν καλύτερο κόσμο, μια καλύτερη κυβέρνηση. Ξεκίνησε τους Illuminati με την ιδέα ότι πρέπει να διδαχθούν όλα όσα είναι γνωστά στο ανθρώπινο είδος, κάτι που δεν επιτρεπόταν στο πανεπιστήμιο», σημείωσε ο τοπικός δημοσιογράφος της Ingolstadt, Michael Klarner.

image

Ωστόσο, η οργάνωση δεν κατάφερε να μείνει μυστική για πολύ καιρό. Μόλις μια δεκαετία μετά τη δημιουργία της, η μυστική κοινότητα διαλύθηκε από τις βαυαρικές αρχές, αφού πολλά ριζοσπαστικά κείμενά της έπεσαν στα χέρια των αρχών. Οι Illuminati διαλύθηκαν και ο Weishaupt εξορίστηκε από την Ingolstadt για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στη γερμανική πόλη Gotha, 300 χιλιόμετρα βορειότερα.

Παρόλο αυτά, η ιδέα μιας μυστικής ομάδας που εναντιώνεται στο κράτος συνεχίζει να εξάπτει την φαντασία πολλών, που μέχρι σήμερα πιστεύουν ότι οι Illuminati δεν διαλύθηκαν ποτέ. Οι θεωρίες συνωμοσίες θέλουν την οργάνωση να συνεχίζει «σιωπηλά» το έργο της, κοντράροντας το κατεστημένο, με κύριο στόχο της να ανατρέψει την εξουσία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στους Πεφωτισμένους αποδίδονται από πολλούς, γεγονότα που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα, όπως η Γαλλική Επανάσταση, η δολοφονία του αμερικανικού προέδρου John F Kennedy ακόμη και η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ενώ έχουν πρωταγωνιστήσει και σε έργα όπως το «Angels and Demons» του Νταν Μπράουν, το «Εκκρεμές του Φουκώ» του Ουμπέρτο Έκο. «Θεωρείται ως μια σούπερ – συνωμοσία, δηλαδή μια συνωμοσία που ελέγχει μικρότερες συνωμοσίες», δήλωσε στο BBC ο Michael Wood του Πανεπιστημίου του Winchester, ειδικός στην ψυχολογία των θεωριών συνωμοσίας.

Ingolstadt: Η βαυαρική πόλη με την άγνωστη ιστορία

Ωστόσο, στην πόλη όπου άρχισαν όλα, αυτή η ιδιαίτερη κληρονομιά παραμένει ελάχιστα γνωστή στους κατοίκους. Η πόλη εκ πρώτης όψεως δεν έχει κάτι που να την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τις κεντρικής Ευρώπης, πέρα από το ότι είναι πιο γνωστή από το διάσημο μυθιστόρημα της Μαίρη Σέλεϊ, «Φρανκενστάιν». Μπαίνοντας στο παλιό πανεπιστημιακό κτίριο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη, κανένα σημάδι ότι οι Illuminati πέρασαν από εκεί. Αλλά ίσως αυτό να μην είναι τόσο περίεργο λαμβάνοντας κανείς υπόψιν του ότι δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να παρατηρηθούν.

image

image

Ένα από τα λίγα σημάδια που φανερώνουν ότι οι Πεφωτισμένοι πέρασαν από εκεί, είναι μια πλάκα έξω από το παλιό σπίτι του Weishaupt, ένα γαλάζιο κτίριο, που το υποδείκνυε ως σημείο συνάντησης στα τέλη του 18ου αιώνα. Ωστόσο, αν κάποιος ψάξει βαθύτερα, μπορεί να εντοπίσει τα σημάδια των Πεφωτισμένων και τον ρόλο που έπαιξε η μικρή βαυαρική πόλη στην ιστορία τους. Στο δημοτικό μουσείο της πόλης (Stadtmuseum Ingolstadt), ανάμεσα σε παλαιά σκονισμένα βιβλία και χειρόγραφα βρίσκεται το Apologie der Illuminaten, που είχε γράψει το 1786 ο Weishaupt, όπου υπερασπιζόταν τη δημιουργία τους, λίγο μετά την εξορία του.

image

«Είναι τρελό αυτό που έχει γίνει με τους Illuminati. Αυτό που έχει γίνει δεν έχει καμία σχέση με τους πραγματικούς  Illuminati» λέει η Μαρία Επελσχάιμερ, αρχειοφύλακας του μουσείου. Μέσα στον τεράστιο όγκο των αρχείων της πόλης βρίκσονται φυσικά κρυμμένα και άλλα κείμενά του Weishaupt.

Πως επιβιώνει σήμερα στην Ingolstadt η παρουσία των Illuminati

Σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ingolstadt, όπως ο Klarner, που προσπαθούν ενεργά να φέρουν στο προσκήνιο αυτή την ασυνήθιστη ιστορική κληρονομιά. «Ξέρετε ότι ο Φράνκενσταϊν πιστεύεται ότι είχε την έδρα του στην πόλη λόγω των Illuminati;», δήλωσε ο Klarner. «Κατά τη Γαλλική Επανάσταση, υπήρχαν ήδη θεωρίες ότι η επανάσταση άρχισε στο Ingolstadt και ότι οι Illuminati ήταν οι πνευματικοί της πατέρες. Για αυτό και πολλοί θεωρητικοί της λογοτεχνίας πιστεύουν ότι η Σέλεϊ ήξερε για την ιστορία της πόλης και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο τοποθέτησε εδώ τον Φρανκενστάιν».

Ο Klarner διοργανώνει τακτικά εκδρομές πεζοπορίας με θέμα τους Illuminati, με σκοπό να  ενημερώσει τους επισκέπτες για τη σχέση της αδελφότητας με την πόλη. Έχει πολλές γνώσεις σχετικά με τα κτίρια, τις ημερομηνίες και τις δράσεις τους στην πόλη και προσπαθεί να τις περάσει σε όλους τους ταξιδιώτες που μπορεί να ενδιαφέρονται για το θέμα.

image

image

«Φυσικά έχουμε και μερικούς συνωμοσιολόγους στις ξεναγήσεις, αλλά μπορούμε να τους διαφωτίσουμε ως προς το ποια είναι η αλήθεια και ποια η συνωμοσία», πρόσθεσε. Με τις θεωρίες συνωμοσίας να μην έχουν τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στην πόλη γίνονται ακόμα μυστικές συναντήσεις. «Έχουν έρθει άνθρωποι και με ρωτούν για τις συναντήσεις» λέει στο BBC η Αδελφή Άννα, βιβλιοπώλης, το κατάστημα της οποίας βρίσκεται δίπλα στη γιγαντιαία γοτθική εκκλησία της πόλης. Σημειώνει μάλιστα ότι έχει συναντήσει «προσκυνητές» των Ιλλουμινάτι. «Έχω ακούσει πως γίνονται κάποιες συναντήσεις εδώ, αλλά πού και πότε, δεν ξέρω. Νομίζω ότι έρχονται από τη Γαλλία, την Αγγλία, παντού, αλλά η Ingolstadt είναι το σημείο συνάντησης στην Ευρώπη».