Το δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας επέβαλε στον δράστη του μακελειού στο Κράιστσερτς ισόβια κάθειρξη χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους. Ο Μπρέντον Τάραντ δολοφόνησε 51 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ανοίγοντας πυρ στα τυφλά μέσα σε δύο ισλαμικά τεμένη την ώρα της προσευχής της Παρασκευής την 15η Μαρτίου 2019.

Ads

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τόσο βαριά ποινή στην ιστορία της χώρας. Η σφαγή ήταν η χειρότερη που έχει διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία. Ο Τάραντ, υπήκοος Αυστραλίας, 29 ετών, με ακροδεξιά πολιτική ταυτότητα, ομολόγησε την ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες για 51 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, 40 απόπειρες δολοφονίες από πρόθεση και διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο δράστης φορούσε κάμερα και αναμετέδωσε ζωντανά τη σφαγή στα δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς μέσω Facebook. Συνήγοροι του δράστη ενημέρωσαν ότι ο εντολέας τους δεν θέλει να υποβάλει ένσταση για την ποινή που του επιβλήθηκε.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η κεντροαριστερή πολιτικός Τζασίντα Άρντερν, χαιρέτισε την καταδίκη σε ισόβια, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισής του υπό όρους, του δράστη του μακελειού, ευχόμενη να ζήσει μια ζωή «πλήρους και απόλυτης σιωπής».

«Το τραύμα της 15ης Μαρτίου δεν είναι εύκολο να θεραπευτεί, αλλά σήμερα ελπίζω πως είναι η τελευταία φορά που είμαστε αναγκασμένοι να ακούσουμε ή να προφέρουμε το όνομα του τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος» γι’ αυτό, είπε η Άρντερν και έκρινε ότι αυτό το οποίο «του αξίζει» είναι «μια ζωή πλήρους και απόλυτης σιωπής».