Μια φωτογραφία που σίγουρα είναι παραπάνω από 1.000 λέξεις για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την συνάντηση των G20 στο Αμβούργο.

Ads

Με το δύσκολο έργο να οδηγήσει τους εταίρους της προς μια συμφωνία για το εμπόριο, το κλίμα και το μεταναστευτικό, θέματα τα οποία προκαλούν μεγαλύτερες τριβές μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπη η οικοδέσποινα της συνάντησης των G20, Αγγέλα Μέρκελ.

Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Τραμπ για μία ώρα σε ξενοδοχείο του Αμβούργου χθες Πέμπτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές, τις οποίες δεν έχουν καταφέρει να υπερκεράσουν οι απεσταλμένοι τους έπειτα από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και χαμογέλασαν μπροστά στις κάμερες, χωρίς την ένταση που είχαν κατά τις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο και τον Μάιο στην πρώτη περιοδεία του Τραμπ στην Ευρώπη.

Ads

Αυτό όμως κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ «γεφυρώνονται».

«Η Γερμανίδα καγκελάριος, ως οικοδέσποινα της G20, δεν θα πρέπει να θυσιάσει τη φιλοδοξία στο βωμό της ενότητας. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε μια δέσμευση της G19 σε ενέργειες υπέρ του κλίματος που θα αποδείξει τη θέλησή τους να εφαρμόσουν ή ακόμη και να πάνε πέρα από τα όσα συμφώνησαν τα 195 κράτη στο Παρίσι», δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν της Greenpeace.

«Η Άγγελα Μέρκελ πρέπει να διατηρήσει μια πολύ εύθραυστη ισορροπία, διότι δεν είναι βέβαιο ότι αν απλώς φανεί αδιάλλακτη δεν θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα αξιοπιστίας στη συνεργασία της G20», επεσήμανε ο Ινδονήσιος υπουργός Οικονομικών Σρι Μουλιάνι Ιντρανουάτι.

Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων επεσήμανε ότι αναμένει οι διαπραγματευτές να εργάζονται συνεχώς προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο πριν το Σάββατο, την τελευταία ημέρα της συνόδου.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι αξιωματούχοι πιέζουν για μια αναφορά στα ορυκτά καύσιμα ως βιώσιμη εναλλακτική σε πιο καθαρές πηγές ενέργεια, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Ευρωπαίοι. Εκτός από τις ΗΠΑ, και η Σαουδική Αραβία προβάλει αντίσταση.

Στο εμπόριο, πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον δεν συμφωνεί με τη διατύπωση που καταδικάζει τον προστατευτισμό, την οποία είχε αποδεχθεί ο Τραμπ στη σύνοδο της G7 στην Ιταλία τον Μάιο.

*Η φωτογραφία αναρτήθηκε από τον πολιτικό αναλυτή Marcel Dirsus.