Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι αν και η κυβέρνησή του δεν είναι υπέρ της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπλων στην Ουκρανία, δεν θα εμποδίσει μια προγραμματισμένη δόση 500 εκατομμυρίων ευρώ για βοήθεια προς το Κίεβο.

Ads

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Πίτερ Σίγιαρτο απέρριψε ως «ψέματα» τα δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας σύμφωνα με τα οποία η Ουγγαρία σχεδίαζε να θέσει βέτο στα κονδύλια που προορίζονται για την Ουκρανία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης του μπλοκ.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται στην παράδοση δυτικών όπλων στην Ουκρανία -κάτι που, όπως είπε ο Σίγιαρτο, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράταση ή πιθανή κλιμάκωση του πολέμου, αλλά η κυβέρνηση δεν θα ασκήσει βέτο στο πακέτο βοήθειας».

«Δεν θεωρούμε τις αποστολές όπλων, ούτε τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχει δαπανήσει η Ευρώπη για τη χρηματοδότησή τους, καλή ιδέα. Αλλά δεν θα μπλοκάρουμε την απόφαση», δήλωσε.

Ads

Η Βουδαπέστη έχει επίσης αντιταχθεί σθεναρά στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις χώρες της ΕΕ παρά στη Ρωσία, και έχει αρνηθεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα ή να επιτρέψει τη μεταφορά τους μέσω των συνόρων της με την Ουκρανία.

Σήμερα, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, ο Σίγιαρτο προειδοποίησε ότι η Ουγγαρία θα αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε μελλοντικές προτάσεις της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του μοναδικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ουγγαρίας, ο οποίος τροφοδοτείται από πυρηνικά καύσιμα ρωσικής παραγωγής.

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ ούτε μία απόφαση που θα περιόριζε έστω και ελάχιστα την ουγγρορωσική πυρηνική συνεργασία», δήλωσε. «Θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του εθνικού μας ενεργειακού εφοδιασμού και κανείς δεν θα έπρεπε να περιμένει κάτι τέτοιο από εμάς», τόνισε.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Ουκρανίας να σεβαστεί τα δικαιώματα της ουγγρικής εθνικής μειονότητας στη δυτική ουκρανική περιοχή της Υπερκαρπαθίας, όπου, όπως είπε, οι Ούγγροι έπεσαν πρόσφατα θύματα «συγκεντρωτικών επιθέσεων» από τις τοπικές αρχές.

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτά τα μέτρα και πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό ότι κάθε τέτοιο μέτρο καθιστά πολύ δύσκολο για εμάς να λάβουμε αποφάσεις για την υποστήριξη της Ουκρανίας στο μέλλον», δήλωσε ο Σίγιαρτο