Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πόλη του Μεξικού με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης για την υπόθεση των 43 φοιτητών που εξαφανίστηκαν και θεωρείται ότι δολοφονήθηκαν από μέλη των καρτέλ ναρκωτικών σε συνεργασία με διεφθαρμένους αστυνομικούς.

Ads

 
«Δεν έχουμε κουραστεί, έχουμε εξοργιστεί» φώναζαν οι διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της χώρας με πένθιμα χρώματα και πανό που έγραφαν: «Που βρίσκονται;» και αναφέρονταν στους 43 φοιτητές. Διαδηλώσεις έγιναν και σε πλήθος άλλων πόλεων στην περιφέρεια ενώ πορείες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε Βολιβία και Ελ Σαλβαδόρ.


 

Οι πορείες στην πόλη του Μεξικό ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) από τρία ξεχωριστά σημεία της πρωτεύουσας και συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία Σόκαλο, με τους συγγενείς των 43 φοιτητών στην πρώτη γραμμή.

image

Ads

image
 
Η επίσημη έρευνα για την υπόθεση αμφισβητείται. Η εξαφάνιση των 43 φοιτητών είναι απλώς η πιο πρόσφατη. Συνολικά 33.000  άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί στο Μεξικό όπου κυριαρχούν τα καρτέλ ναρκωτικών.
 
Μετά την αποχώρηση του κύριου τμήματος της διαδήλωσης, ομάδα μερικών δεκάδων διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία. Νωρίτερα, επεισόδια είχαν σημειωθεί και κοντά στο αεροδρόμιο, σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης για σκάνδαλο που αφορά την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.