Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις Ολλανδίας – Τουρκίας. Ένας διπλωματικός… πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα το πρωί, με τους Ολλανδούς να απαγορεύουν την προσγείωση στη χώρα στο αεροσκάφος του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν να απαντά εξαπολύοντας απειλές και χαρακτηρίζοντας τους Ολλανδούς «ναζί και φασίστες». 

Ads

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης του αεροπλάνου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρόντερνταμ σήμερα το πρωί, εξαιτίας των απειλών που είχε εκτοξεύσει εκείνος σε δηλώσεις του. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί στο Ρότερνταμ για να απευθύνει ομιλία σε συνέντρωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην πόλη, παρά τη σχετική απαγόρευση της δημοτικής αρχής που επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας. 

Οι απειλές Τσαβούσογλου

«Πηγαίνω στο Ρότερνταμ σήμερα», είχε δηλώσει ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Θα επιβάλουμε σοβαρές κυρώσεις στην Ολλανδία, αν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη που έχει στόχο να προωθήσει το ‘ναι’ στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου». Εξειδικεύοντας είπε ότι μιλά για οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις. 

Ads

Ο Τσαβούσογλου απείλησε για ακόμη μια φορά και την ΕΕ ότι θα πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό αν δεν προχωρήσει η απελεύθερη της τουρκικής βίζας. «Είτε θα ακυρωθούν όλα, είτε θα εφαρμοστούν όλα» είπε. 

image

Ο Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ μετά την ανάκληση της άδειας προσγείωσης

Η απάντηση της Ολλανδίας

«Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι δεν θα επιτραπεί στον Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη. «Έχει διπλωματική ασυλία, οπότε θα του συμπεριφερθούμε με σεβασμό, όμως έχουμε άλλους τρόπους για να εμποδίσουμε πράγματα να συμβούν σε δημόσιο χώρο», προειδοποίησε ο Άχμεντ Αμπουταλέμπ.

Ερντογάν: Απομεινάρια των Ναζί οι Ολλανδοί 

Με ευθείες απειλές απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αφού αποκάλεσε τους Ολλανδούς «απομεινάρια των Ναζί» και φασίστες» είπε: «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» ανέφερε.

Η Τουρκία κάλεσε επίσης στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της Χάγης. Ανακοίνωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα». Επίσης οι τουρκικές αρχές έχουν αποκλείσει την ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο και την κατοικία του Ολλανδού πρέσβη για λόγους ασφαλείας. 

Νέο μπλόκο σε τουρκάλα υπουργό 

Τελικά στο Ρότερνταμ, αντί του Τσαβούσογλου μετέβει οδικώς από το Βερολίνο η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά. Ωστόσο, οι ολλανδικές αρχές έκλεισαν το δρόμο γύρω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, όπου κατευθυνόταν η υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, και δεν την άφησαν να μπει στο κτίριο. 

image

Διαμαρτυρίες Τούρκων κατά της Ολλανδίας

Ρούτε: Τελείως τρελό σχόλιο 

Εντελώς απαράδεκτο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε το σχόλιο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».

Νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου: Αν οι τουλίπες δεν τους έκαναν ανθρώπους…

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε νέες δηλώσεις του, αργότερα το Σάββατο, είπε οτι «στη διπλωματία ήταν ό,τι πιο ακραίο μπορούσε να συμβεί. Η ακύρωση της πτήσης είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη. Απ’ όποια πλευρά και να το δείτε, είναι απαράδεκτο για τις αξίες τις Ευρώπης και την φιλία των δύο χωρών».

Κατηγόρησε επίσης την Ολλανδία ότι παίρνει θέση στο δημοψήφισμα: «Γιατί αυτή η αλλαγή σας ενοχλεί; Επειδή γνωρίζουν ότι η Τουρκία με αυτό το δημοψήφισμα θα γίνει πιο ισχυρή;» διερωτήθηκε.

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, ο ίδιος πρότεινε στον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας να πάει μετά τις εκλογές τους, για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση λόγω του Γκέερτ Βίλντερς και αυτός του απάντησε ότι δεν μπορεί να το εγγυηθεί ούτε μετά τις εκλογές. 

«”Τι γλώσσα είναι αυτή” του είπα. Εγώ σου λέω σαν άνθρωπος, πες το στον πρωθυπουργό και απάντησέ μου. Ενώ εγώ περίμενα τηλεφώνημα, ο (Ολλανδός) πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θέλουμε να δούμε τον Τούρκο υπουργό».

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου είπε σκωπτικά: «Αν θέλει ας έρθει να δει τις τουλίπες. Εκείνες οι τουλίπες πήγαν στην Ολλανδία την οθωμανική περίοδο. Αν εκείνες οι τουλίπες δεν τους έκαναν ανθρώπους, να τους στείλουμε νέες τουλίπες – ίσως τους κάνουν λίγο ανθρώπους».