Να κατασκοπεύει για λογαριασμό της τον βιομηχανικό όμιλο Siemens είχε ζητήσει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) από την γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild. Η νέα αποκάλυψη για τη στενή συνεργασία της BND με την NSA, βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στη δίνη του σκανδάλου των υποκλοπών την γερμανική κυβέρνηση που βλέπει τη δημοφιλία της σε κάθετη πτώση λόγω της ανάμειξης της.

Ads

Ένας νέος «ψυχρός πόλεμος» φαίνεται να ήταν σε εξέλιξη καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα η Bild η NSA είχε ζητήσει τη συνδρομή της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επειδή θεωρούσε την Siemens ύποπτη για παροχή τηλεπικοινωνιακού υλικού στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η εφημερίδα αναφέρει ωστόσο πως «δεν είναι σαφές» εάν η BND βοήθησε τελικά την NSA να κατασκοπεύσει τη Siemens.

«Η Siemens δεν γνωρίζει κανένα γεγονός μέσα στο πεδίο ευθύνης της που θα μπορούσε να εξηγήσει ένα ενδιαφέρον από την πλευρά των υπηρεσιών πληροφοριών» ήταν η επίσημη απάντηση του γερμανικού κολοσσού στην εφημερίδα.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι γερμανικές υπηρεσίες κατασκόπευαν επίσης για λογαριασμό της NSA την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus, τη γαλλική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στιγμάτισαν την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση ορισμένων από τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας. Το σκάνδαλο ήταν και η αιτία που πρόσφατη δημοσκόπηση «γκρέμισε» την Μέρκελ από την πρώτη θέση δημοφιλίας ανάμεσα στους Γερμανούς πολιτικούς.

Ads

Η Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής που έχει αναλάβει να ρίξει φως στις πρακτικές κατασκοπείας.

Ωστόσο σύμφωνα με την Bild οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις ώστε να μην αποκαλύψει η Γερμανία τον κατάλογο με τις λέξεις κλειδιά, τις διεθύνσεις IP υπολογιστών, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους τηλεφωνικούς αριθμούς που η BND παρακολουθούσε από το 2004 έπειτα από αίτημα της NSA. Αν ο κατάλογος αυτός δημοσιοποιηθεί, η Ουάσινγκτον απειλεί να περιορίσει τη συνεργασία της με το Βερολίνο, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο πρώην σύμβουλος της NSA και wistleblower πια Έντουαρντ Σνόουντεν δήλωσε την Παρασκευή στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πως η υπόθεση κατασκοπείας Ευρωπαίων αξιωματούχων από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει τη θέση του ότι διενεργείται «μαζική» κατασκοπεία.

«Η μαζική παρακολούθηση είναι μια πραγματικότητα, διενεργείται βιομηχανική κατασκοπεία και οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται εκτός του ελέγχου των αντιπροσώπων του λαού και της δικαιοσύνης» τόνισε.

Διαβάστε επίσης:
Γερμανικά ΜΜΕ: Το σκάνδαλο των υποκλοπών «αγγίζει» τη Μέρκελ