Να σταματήσουν οι παρακολουθήσεις στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας διέταξε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν και τις διεθνείς αντιδράσεις που ακολούθησαν.

Ads

 
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης, η εντολή αποτελεί την τελευταία κίνηση του Λευκού Οίκου στο πλαίσιο των προσπαθειών να δείξει στη διεθνή κοινότητα πως υπάρχει προθυμία για περιορισμό των παρακολουθήσεων. Σημειώνεται πως τόσο η παρακολούθηση του ΔΝΤ, όσο και η παρακολούθηση στην Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν ηλεκτρονική παρακολούθηση με στόχο τις έδρες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον», δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο εν λόγω αξιωματούχος στο Reuters, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν και για πόσο χρόνο παρακολουθούσε η NSA τους δύο οργανισμούς.
 
Όπως αναφέρει το Reuters ο Ομπάμα διέταξε τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές, περίπου την ίδια χρονική περίοδο που έδωσε εντολή στην NSA να περιορίσει τις υποκλοπές στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Το Reuters αναφέρει πως τόσο το ΔΝΤ και όσο η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε τηλεδιάσκεψη σε σύνοδο κορυφής, υποστήριξε πως ορισμένα προγράμματα παρακολούθησης ήταν «παρατραβηγμένα», ωστόσο υπερασπίστηκε την κατασκοπεία και μίλησε για υπερβολές από δημοσιογράφους. 

Ο Κέρι σημείωσε πως η κατασκοπεία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και επέμεινε πως οι παρακολουθήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν πληροφορίες και να αποτραπούν «πτώσεις αεροπλάνων, ανατινάξεις κτιρίων και δολοφονίες ανθρώπων». «Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω, όπως έχει κάνει και ο πρόεδρος, πως ορισμένες από αυτές τις ενέργειες ήταν παρατραβηγμένες και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί», ανέφερε. 

Ads