Όταν ήταν παιδί δεν τη δέχτηκαν στο νηπιαγωγείο χαρακτηρίζοντάς την «τέρας». Τώρα όμως, στα 31 της χρόνια, η Νοέλια είναι η ίδια νηπιαγωγός κι έχει τη δική της τάξη. 

Ads

Είναι η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στην Αργεντινή και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο. 

Οι μαθητές της, την λατρεύουν. Μαζεύονται γύρω της χωρίς δεύτερη κουβέντα όταν τους φωνάζει και κάθονται ήσυχα για να ακούσουν την ιστορία που θα τους διηγηθεί. 

«Το λατρεύω» λέει η ίδια για τη δουλειά της. «Από τότε που ήμουν μικρό παιδί πάντα ήθελα να γίνω δασκάλα, γιατί μου αρέσουν τόσο πολύ τα παιδιά». «Θέλω να διαβάζουν και να ακούνε γιατί και στην κοινωνία οι άνθρωποι πρέπει να ακούν ο ένας τον άλλο» εξηγεί. 

Ads

Στην αρχή υπήρξαν αντιδράσεις από «κύκλους» όμως τελικά εκπαιδευτικοί και γονείς, ακόμη και ο δήμαρχος της πόλης, κατέληξαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που η Νοέλια δεν μπορεί να διδάξει.
 
Οι συνάδελφοί της έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για εκείνη «που τους ενέπνευσε με καινούργιους τρόπους» και τους έδωσε «μάθημα ζωής». Χαρακτηρίζουν «μοναδική» την εμπειρία να δουλεύουν μαζί της. 

Όσο για την υπεύθυνη του νηπιαγωγείου που κάποτε την είχε διώξει χαρακτηρίζοντας την «τέρας» η Νοέλια λέει: «Εκείνη η δασκάλα είναι σαν τις ιστορίες που διαβάζω στα παιδιά. Είναι ένα λυπημένο τέρας που δεν ξέρει τίποτα και τα βλέπει όλα λάθος. Εγώ είμαι ένα χαρούμενο τέρας».