Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο και η διοίκησή του, ανακοίνωσαν χθες, πως υπέβαλαν αγωγή ενάντια σε πέντε από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες των Η.Π.Α. κατηγορώντας τους ότι συνέβαλαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Ads

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δήλωσαν επίσης πως σχεδιάζουν να αποσύρουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε συνταξιοδοτικά ταμεία από επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

«Θέτουμε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής κατευθείαν στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που γνώριζαν τους κινδύνους και σκόπιμα παραπλάνησαν το κοινό για να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Καθώς οι κλιματικές αλλαγές συνεχίζουν να επιδεινώνονται, εναπόκειται στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων των οποίων η απληστία μας έχει βάλει σε αυτή τη θέση, να επωμιστούν το κόστος της ασφάλειας της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Αμερικανός δήμαρχος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Post, τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι οι εταιρείες BP, Chevron, Conoco Phillips, Exxon Mobil και Royal Dutch Shell, συνέβαλαν κατά 11% στην παγκόσμια ρύπανση από άνθρακα και μεθάνιο από την απαρχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Ads

Σύμφωνα με το ABC News, ο Σκοτ Σίλβεστρι της Exxon Mobil δήλωσε ότι «η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα και απαιτεί παγκόσμια συμμετοχή και δράσεις. Οι αγωγές αυτού του είδους εναντίον μιας βιομηχανίας που παρέχει προϊόντα στα οποία όλοι βασιζόμαστε για να κινηθεί η οικονομία, δεν είναι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος».

Η αγωγή αυτή μπορεί να επιφέρει δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν υποδομές υδροδότησης και αποχέτευσης, υπηρεσίες ανακούφισης σε καύσωνες και εκστρατείες για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους ιθύνοντες. 

«Η διασφάλιση της συνταξιοδότησης των αστυνομικών, των δασκάλων, των πυροσβεστών και των εργαζομένων στην πόλη είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και πιστεύουμε ότι το οικονομικό τους μέλλον συνδέεται με τη βιωσιμότητα του πλανήτη», δήλωσε η διοίκηση της Νέας Υόρκης.

Η Νέα Υόρκη δεν είναι η μόνη που έχει υποβάλλει αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, καθώς έχουν ήδη προηγηθεί το Σαν Φρανσίσκο, το Όκλαντ και η Σάντα Κρουζ.