Η Φαν Μπίνγκμπινγκ είναι η διασημότερη ηθοποιός της Κίνας. Κι αν κάποιοι στον κόσμο δεν την ήξεραν, τώρα πια την ξέρουν. Εξαιτίας της μυστηριώδους εξαφάνισής της. 

Ads

Πριν από δυο μήνες η Μπίνγκμπινγκ ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο που αφορούσε ηθοποιούς που δήλωναν λιγότερα από τα πραγματικά κέρδη τους στην εφορία. Η ηθοποιός που επί χρόνια ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη στη χώρα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. 

Το παράξενο είναι ότι από τότε δεν την είδε ξανά κανείς… Κυριολεκτικά. Κι ενώ το ερώτημα είναι: Τι της συνέβη; Η απάντηση είναι πως κανείς δεν ξέρει. 

Καθώς το μυστήριο της εξαφάνισης της ηθοποιού βαθαίνει, στην Κίνα έχει ανοίξει μια συζήτηση για τους κινδύνους της εργασίας σε μια βιομηχανία που συνδέεται αλλά και ελέγχεται από την πολιτική ελίτ της χώρας. 

Ads

Οι ειδικοί λένε ότι η μυστηριώδης εξαφάνισή της και η σιωπή γύρω από αυτήν είναι μια απόδειξη της αδιαφάνειας ενός συστήματος στο οποίο η επιχειρηματικότητα και η πολιτική συγκλίνουν και στο οποίο η ψυχαγωγία μπορεί γρήγορα να γίνει πολιτική. 

Η τελευταία εμφάνιση της Φαν έγινε την 1η Ιουλίου όταν επισκέφτηκε ένα παιδικό ξενοδοχείο στη Σανγκάη. Τον Αύγουστο ένα άρθρο στην εφημερίδα Securities Daily ανέφερε ότι η ηθοποιός έχει συλληφθεί και θα δικαστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian αυτό το ρεπορτάζ γρήγορα αφαιρέθηκε και οι όποιες αναφορές σε αυτό εξαφανίστηκαν από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μαζί με το όνομα της Φαν Μπίνγκμπινγκ. 

Είναι σαν κάποιος να «σβήνει» την ύπαρξή της. Οι εταιρείες και τα εμπορικά σήματα αποστασιοποιήθηκαν από την περσόνα της Φαν. Ακόμη και ο αρραβωνιαστικός της, επίσης Κινέζος ηθοποιός, έχει σβήσει όλες τις φωτογραφίες και αναφορές για την Φαν από το προφίλ του στο Weibo. Ένα καμέο του Φενγκ Ξιαόγκανγκ, ενός σκηνοθέτη που συνεργάζεται με την Φαν, κόπηκε από μία ταινία που προβλήθηκε την Κυριακή στο Πεκίνο. 

Στο μεταξύ, οι εικασίες για το τι απέγινε η Φαν Μπίνγκμπινγκ απλώνονται σε ένα ευρύ χάσμα. Ίσως αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αρχές για φοροδιαφυγή. Ίσως οι υποστηρικτές της στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος να έχουν καθαιρεθεί και να να μην μπορούν πλέον να την προστατεύσουν. Ή ίσως η Φαν Μπίνγκμπινγκ τα έβαλε με το λάθος άτομο. 

Κάποιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο, ίσως, παράπτωμά της να ήταν ότι έγινε πολύ διάσημη και απέκτησε περισσότερη επιρροή απ’ ότι επιτρέπει το κόμμα της Κίνας. «Το μήνυμα είναι σαφές: κανείς δεν είναι ασφαλής», δηλώνει ο Στάνλεϊ Ρόζεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας που μελετά την κινηματογραφική βιομηχανία της Κίνας. Όπως υποστηρίζει, «η πρακτική είναι να εκφοβίζουν διάσημους με πολλούς οπαδούς, ώστε να μην είναι υπερβολικά ανεξάρτητοι και να χρησιμεύουν ως μια εναλλακτική φωνή σε θέματα που η κοινή γνώμη έχει βαρύνουσα σημασία». 

Η Φάν Μπίνγκμπινγκ είναι μεγάλο όνομα εντός της Κίνας από τότε που ήταν ακόμη έφηβη αφού έγινε διάσημη στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σήμερα έχει πάνω από 60 εκατομμύρια οπαδούς στο Weibo. Πέρσι η Φαν έπαιξε στις ταινίες X-Men και Iron Man και αναδείχτηκε η πέμπτη καλύτερα αμειβόμενη ηθοποιός στον κόσμο πίσω από την Τζένιφερ Άνιστον και μπροστά από την Σαρλίζ Θερόν. Για χρόνια, έχει υπάρξει πρότυπο ομορφιάς. Ήταν επίσης γνωστή για την αμεσότητά της και την αυτοπεποίθησή της και οι φαν της την θεωρούσαν ισάξια της Μπιγιονσέ ή της Ριάνα για το «βασιλικό στιλ» της. 

«Η τιμωρία της Φαν Μπίνγκμπινγκ θα ήταν κάτι για παραδειγματισμό. Αλλά η εξαφάνισή της έχει κάνει τους ανθρώπους αισθάνονται άβολα. Γιατί οι αρχές δεν ακολουθούν την νομική διαδικασία και δεν επιτρέπουν στον κόσμο να μάθει τι συμβαίνει;», λέει ο Ζανγκ Λιφάν, ιστορικός με έδρα το Πεκίνο. 

Τα δυο τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει εντείνει τον έλεγχο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Οι αρχές έχουν «κόψει» εφαρμογές, εκπομπές στην τηλεόραση, ακόμη και την παιδική εκπομπή «Πέπα το γουρουνάκι». Πέρσι ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που επιβάλλει στην βιομηχανία του κινεζικού κινηματογράφου να «προωθήσει βασικές σοσιαλιστικές αξίες». 

Τον Ιούνιο, οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τους μισθούς των ηθοποιών, κρίνοντας ότι ο τομέας της ψυχαγωγίας ενθαρρύνει τους νέους να «λατρεύουν το χρήμα», ενώ αυτό τον μήνα ένα κρατικό πανεπιστήμιο δημοσίευσε μια λίστα με τους Κινέζους ηθοποιούς, με βάση το επίπεδο της κοινωνικής ευθύνης που επιδεικνύουν. Η Φαν Μπίνγκμπινγκ ήρθε τελευταία. 

«Ολόκληρη η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, καθώς και η άνοδος και η πτώση της καθορίζονται από την πολιτική, την ιδεολογία και τις προτιμήσεις των ηγετών της Κινας. Αυτό έγινε πιο εμφανές τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο Κιάο Μου, πολιτικός αναλυτής με έδρα την Ουάσιγκτον. 

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία κινηματογράφου στον κόσμο, με κάποιους να προβλέπουν ότι ίσως ξεπεράσει και το Χόλιγουντ. Ωστόσο, «κανείς δεν βγήκε να μιλήσει για την Φαν Μπίνγκμπινγκ. Αυτό δείχνει ότι η θέση της είναι χαμηλά στην Κίνα. Δεν έχει καμιά εξουσία».  

Πάντως στην Κίνα, όπου οι συζητήσεις για την πολιτική είναι ταμπού, οι συζητήσεις για την ψυχαγωγία είναι ένας τρόπος για να εκφραστούν πολιτικές απόψεις. Τώρα, με την εξαφάνιση της Φαν Μπίνγκμπινγκ, οι οπαδοί της δεσμεύονται να ξεμπερδέψουν το κουβάρι και να βρουν τι της συνέβη.