«Τους σκοτώσαμε, και δεν θα σταματήσουμε». Με αυτή τη φράση η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε, διά στόματος ενόπλου που δηλώνει αρχηγός της, την ευθύνη για την σφαγή στην Μπάγκα της Νιγηρίας σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.
 

Ads

Για τη σφαγή που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες δεν υπάρχουν καν ακριβείς αριθμοί των θυμάτων, αλλά οι μαρτυρίες σχηματίζουν την εικόνα πως ήταν η πιο αιματηρή επίθεση της οργάνωσης, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να μην αποκλείουν τα θύματα να φτάνουν μέχρι και τις 2.000.
 
Οι ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ είχαν καταλάβει στις αρχές του Ιανουαρίου την Μπάγκα και 15 γύρω χωριά, ισοπεδώνοντας κατοικίες και πυροβολώντας αδιακρίτως τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν.
 
Σε βίντεο που αναρτήθηκε την Τρίτη στο διαδίκτυο ένας άντρας που δηλώνει ότι είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου – ο αρχηγός της οργάνωσης – μιλά στη γλώσσα χάουσα περιβαλλόμενος από ένοπλους αντάρτες με τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Ωστόσο, ο στρατός της χώρας ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει τον αληθινό Σεκάου.
 
«Εμείς πραγματοποιήσαμε την επίθεση και αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου» δηλώνει ο άνδρας στο βίντεο. «Περισσότερα έπονται». Υποστήριξε επιπλέον ότι η Μπόκο Χαράμ κατά την επίθεση στη Μπάγκα κατέσχεσε όπλα «αρκετά για να εξολοθρευτεί ολόκληρη η Νιγηρία».
 
Μηνύματα έστειλε στον πρόεδρο της Νιγηρίας, Τζόναθαν Γκούντλακ αλλά και στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μουχαμάντου Μπουχάρι. «Τζόναθαν θα έχεις μπλεξίματα» είπε. «Και ο Μπουχάρι νομίζεις ότι είναι πραγματικός μουσουλμάνος; Είναι απλά ένας άπιστος» είπε.