Εν μέσω της θύελλας αποκαλύψεων για βιασμούς και παρενοχλήσεις σε βάρος πολλών γυναικών από τον μεγαλο – παραγωγό του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, άλλη μια καταγγελία που αυτήν τη φορά, αφορά έναν μεγάλο σκηνοθέτη έρχεται στη δημοσιότητα. 

Ads

Η διάσημη τραγουδίστρια Μπιορκ από την Ισλανδία, μίλησε ανοιχτά για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος της από «Δανό σκηνοθέτη», τον οποίο δεν κατονόμασε αλλά ουσιαστικά φωτογράφησε τον Λαρς Φον Τρίερ, με το οποίο συνεργάστηκε το 2000, στην ταινία «Χορεύοντας στο σκοτάδι», για την οποία απέσπασε μάλιστα και βραβείο ερμηνείας στις Κάννες.

Η εκκεντρική τραγουδίστρια εξέφρασε το θαυμασμό της για όσες γυναίκες βρήκαν το κουράγιο να προχωρήσουν σε καταγγελίες περί βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, αποκαλύπτοντας ότι έχει και η ίδια ανάλογη βιωματική εμπειρία.

Σε κείμενο που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει για τη δυσάρεστη εμπειρία της με ένα «Δανό σκηνοθέτη». «Συνειδητοποίησα ότι ένας σκηνοθέτης μπορεί να αγγίζει και να παρενοχλεί σεξουαλικά τις ηθοποιούς του, όπως ο ίδιος θέλει. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο και ο θεσμός του κινηματογράφου το επιτρέπει», αναφέρει.  Υποστήριξε μάλιστα ότι επειδή δεν ενέδωσε στον σκηνοθέτη, αυτός φρόντισε να την «τιμωρήσει», διαδίδοντας ότι είναι «προβληματική ηθοποιός» και δύσκολη στην συνεργασία.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Όπως επισημαίνει, η άσχημη αυτή εμπειρία δεν είχε επιπτώσεις στην μουσική καριέρα της, καθότι δεν την ενδιέφερε η καριέρα της ηθοποιού. Τονίζει, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχεί για τις άλλες γυναίκες που συνεργάζονται μαζί του και ονειρεύονται μια καριέρα στο σινεμά ή δουλεύουν ήδη σε αυτό τον τομέα. «Ας το σταματήσουμε αυτό. Υπάρχει ένα κύμα αλληλεγγύης στον κόσμο», καταλήγει η Μπιορκ.

Διαψεύδει ο Τρίερ

Από την πλευρά του πάντως ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τρίερ έσπευσε να διαψεύσει τις κατηγορίες της Ισλανδής τραγουδίστριας. «Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το γεγονός είναι ότι δεν ήμασταν φίλοι» είπε ο σκηνοθέτης στην εφημερίδα Jyllands-Posten.