Στον «αέρα» βρίσκεται ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream. 

Ads

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγεφ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα αντίποινα της χώρας του προς την Τουρκία για την κατάρριψη του μαχητικού της στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. 

Ο Ουλιουκάγεφ τόνισε ότι η χώρα του, στο πλαίσιο διάφορων οικονομικών περιορισμών τους οποίους θα επιβάλει στην Τουρκία, θα λάβει μέτρα και για τον περιορισμό των σχεδίων για τον TurkStream.

Πρόσθεσε ότι σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, πιθανόν να υπάρξουν περιορισμοί και στις πολιτικές πτήσεις από και προς την Τουρκία, ενώ θα σταματήσουν και οι προετοιμασίες για για Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ads

Λίγο νωρίτερα η Ρωσία σε μια πρώτη κίνηση οικονομικών αντιποίνων, ανακοίνωσε τον περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία. 

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας αναφέρεται πως το 15% των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία «υπολείπεται των ρωσικών προδιαγραφών».

Ο δε πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της ηγεσίας της Τουρκίας, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας πως σκόπιμα οδηγούν τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο. Όπως τόνισε η Ρωσία περιμένει ή συγγνώμη ή αποζημίωση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.