Η Ρωσία ανακάλεσε την Τετάρτη τον πρέσβη της στις Ηνωμένες Πολιτείες για διαβουλεύσεις στην Μόσχα για να εξετάσει το μέλλον των ρωσο- αμερικανικών σχέσεων, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ένας φονιάς» και η Ρωσία «θα πληρώσει ένα τίμημα» για τις παρεμβάσεις της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Ads

Η Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ για διαβουλεύσεις, οι οποίες θα έχουν ως θέμα την ανάλυση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, αναφέρεται στην δήλωση που έκανε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ ανακαλείται στην Μόσχα για διαβουλεύσεις, σκοπός των οποίων είναι να αναλύσουμε, τι θα κάνουμε και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε στο πλαίσιο των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η Μόσχα ενδιαφέρεται, ώστε να μην επιτραπεί μια αμετάκλητη υποβάθμιση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, υπογράμμισε η Ζαχάροβα. «Για μας το κύριο είναι να προσδιορίσουμε, τους δρόμους στους οποίους θα κατευθυνθούν οι ευρισκόμενες σε κρίσιμη κατάσταση ρώσο- αμερικανικές σχέσεις, οι οποίες οδηγήθηκαν από την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια, στην ουσία σε αδιέξοδο. Μας ενδιαφέρει, να μην επιτρέψουμε μια αμετάκλητη υποβάθμιση τους, εάν οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, το γραφείο του διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ αποχαρακτήρισε μια έκθεση στην οποία η Μόσχα κατηγορείται ότι προσπάθησε να βοηθήσει την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, να δυσφημίσει τον Μπάιντεν και να «σπείρει τη διχόνοια» στην αμερικανική κοινωνία. Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτές οι επιχειρήσεις φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από «μια ομάδα ρωσικών κυβερνητικών οργανώσεων». Η έκθεση κάνει λόγο επίσης για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Εκτός της Ρωσίας, η έκθεση περιλαμβάνει και άλλες χώρες και οργανώσεις που που φέρεται να προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές, όπως το  Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Κούβα. Η Κίνα δεν αναφέρεται.

Ads

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την έκθεση «αβάσιμη και αναπόδεικτη». Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με εκστρατείες εναντίον υποψηφίων στις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια κακοφτιαγμένα υλικά χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για νέες κυρώσεις.