Εναν ολόκληρο «κυβερνο-στρατό» από πληρωμένους κονδυλοφόρους που έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, προπαγανδίζοντας τις θέσεις της Ρωσίας έχει εξαπολύσει το Κρεμλίνο τον τελευταίο χρόνο, από τότε που ξέσπασε η ουκρανική κρίση. Της Σοφίας Δέδε.

Ads

Τα «τρολ του Κρεμλίνου» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο δραστήρια και επιθετικά, που πλέον έχουν θορυβήσει τη Δύση. Το θέμα προβληματίζει ακόμη και το ΝΑΤΟ και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε αυτή την εβδομάδα, αποφασίσθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταρτίσει ως τον Ιούνιο σχέδιο δράσης για να αποκρούσει τη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC αυτός ο …στρατός των «τρολ του Κρεμλίνου» κρύβεται πίσω από την  Υπηρεσία Ερευνών του Internet. Η εν λόγω υπηρεσία απασχολεί τουλάχιστον 400 άτομα, διασκορπισμένα σε άγνωστο αριθμό γραφείων σε περιοχές της Αγίας Πετρούπολης και αποτελεί στην ουσία τη …μονταζιέρα του Κρεμλίνου. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζεται μετά από έρευνα που διενήργησε η ανεξάρτητη τοπική εφημερίδα «Moy Rayon».

Υπεύθυνος αυτής της υπηρεσίας εμφανίζεται επισήμως ο Γεβγένι Πριγκοζίν, εστιάτορας που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτός λέγεται ότι πληρώνει διάφορους μπλόγκερς για να γράφουν εκατοντάδες σχόλια σε όλους τους μεγάλους ενημερωτικούς ιστότοπους και να διαχειρίζονται ένα εκτεμμένο δίκτυο λογαριασμών στο Twitter , στο LiveJournal και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Ενας πρώην εργαζόμενος σ΄αυτό τον «κυβερνο-στρατό» αποκάλυψε μιλώντας στο Radio Liberty ότι στη 12ωρη βάρδιά του έγραφε 126 σχόλια , σε αναρτήσεις που γίνονταν από άλλους εργαζόμενους στο ίδιο κτίριο και άλλα 25 σχόλια σε αναρτήσεις πολιτών , ενώ παράλληλα αναρτούσε κείμενα σε 10 μπλογκ. Τα «τρολ του Κρεμλίνου» εμφανίζονται συνήθως στους λογαριασμούς τους στο Twitter ως …νοικοκυρές ή απογοητευμένοι Αμερικανοί πολίτες.Οι «νοικοκυρές» του Κρεμλίνου, για να μην κινούν τις υποψίες, κάνουν τα πολιτικά τους σχόλια ανάμεσα σε συνταγές μαγειρικής, θέματα για ταξίδια ή για την τέχνη.

Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους παρεμβάσεων , καθώς υποστηρίζουν ότι η τηλεόραση επηρεάζει πολύ περισσότερο την συνείδηση του κόσμου , από το Internet. Ομως ο διάσημος Ρώσος δημοσιογράφος Πέτερ Πομεράντσεφ πιστεύει ότι αυτή η κυβερνο-εκστρατεία του Κρεμλίνου στοχεύει περισσότερο στο να δημιουργήσει σύγχυση, παρά στο να πείσει τον κόσμο. Στόχος δηλαδή είναι ένα είδος έμμεσης λογοκρισίας. Οπως λέει, «όταν δεν μπορείς να ασκήσεις άμεση λογοκρισία,  αποδυναμώνεις την επίμαχη πληροφορία μέσα από φήμες και θεωρίες συνωμοσίας».

Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από το Κρεμλίνο, υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες για τις αναρτήσεις που κάνουν τα «τρολ» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οτιδήποτε γράφεται σε μπλογκ δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 700 χαρακτήρες (αν δημοσιεύεται τη μέρα) ή από 1.000 χαρακτήρες (αν δημοσιεύεται τη νύχτα). Είναι μάλιστα υποχρεωτικό να συνοδεύονται οι αναρτήσεις από γραφικά και από λέξεις-κλειδιά.
Και φυσικά, τα προσφιλέστερα θέματα σχολιασμού είναι, η ουκρανική κρίση και οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση!