Την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ads

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς η GBU-43, η “μητέρα όλων των βομβών” (MOAB), όπως αποκαλείται, βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Ads

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν “ελήφθησαν όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων” και καταλήγει: “Οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι ο ISIS να καταστραφεί στο Αφγανιστάν”.

Αυτή είναι η «μητέρα όλων των βομβών» (MOAB):

Τραμπ: Μία πολύ πετυχημένη αποστολή, είμαι περήφανος

“Είμαστε πολύ, πολύ υπερήφανοι για τον στρατό μας, πραγματικά μία ακόμη επιτυχημένη δουλειά”, ήταν το πρώτο σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ μετά το πλήγμα στο Αφγανιστάν. Και συνέχισε: “Έχουμε τον μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο και έκαναν μια δουλειά όπως πάντα, οπότε τους έχουμε δώσει πλήρη εξουσιοδότηση και αυτό κάνουν. Ειλικρινά γι’ αυτό έχουν τόσες επιτυχίες τελευταία. Αν δείτε τι έγινε τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες και κάνετε την σύγκριση με τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε εντυπωσιακή διαφορά”.

“Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά την καταπολέμηση του ISIS και για να ηττηθεί η οργάνωση πρέπει να τους αρνηθούμε επιχειρησιακό χώρο, κάτι που κάναμε”, δήλωσε λίγες ώρες μετά το χτύπημα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ. Και πρόσθεσε: “Το χτύπημα στόχευε ένα σύστημα από τούνελ και σπηλιές που χρησιμοποιούν οι μαχητές του ISIS για να μετακινούνται ελεύθερα”.  Περιέγραψε την MOAB ως ένα “μεγάλο, ισχυρό και με ακρίβεια όπλο”, σημειώνοντας ότι “πήραμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή απωλειών αμάχων και παράπλευρων απωλειών”.