Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» φαίνεται πως έχει θορυβήσει τις ευρωπαϊκές χώρες, με την ανησυχία τόσο των πολιτών όσο και των κυβερνήσεων να αυξάνεται, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για επανεμφάνιση των lockdown.

Ads

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προειδοποιήσει πως η νέα παραλλαγή ενδέχεται να κυριαρχήσει στα κρούσματα της Covid-19 στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου.

Όσον αφορά την Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το αιφνιδιαστικό λοκντάουν χθες το απόγευμα, επιβάλλοντας το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων καθώς και των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων, των μουσείων και άλλων δημόσιων χώρων από σήμερα μέχρι τουλάχιστον και τις 14 Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν χθες να προμηθευτούν δώρα και τρόφιμα αλλά και να κουρευτούν την τελευταία στιγμή.

Επίσης, όλα τα σχολεία της χώρας θα κλείσουν μια εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δηλαδή αύριο Δευτέρα, και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τις 9 Ιανουαρίου, ενώ τα νοικοκυριά καλούνται να μην δέχονται πάνω από δύο επισκέπτες και οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης περιορισμένες στα δύο άτομα.

Ads

Βρετανία: 12.133 κρούσματα της Όμικρον μέσα σε ένα 24ωρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε περισσότερα από 12.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της υψηλά μεταδιδόμενης παραλλαγής του κορονοϊού Όμικρον, σύμφωνα με τον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές.

Η Αρχή Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε στο Twitter ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 12.133 κρούσματα της Όμικρον με τα οποία ο συνολικός επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων ανήλθε σε 37.101.

Γερμανία: Καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία

Η Γερμανία θα επιβάλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Τα τοπικά υπουργεία Υγείας ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Σάββατο να εισάγει σκληρότερους κανόνες για τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει πυροδοτήσει ένα κύμα μολύνσεων.

Η Βρετανία θεωρείται στο εξής «ζώνη παραλλαγής» της Covid-19, μπαίνει δηλαδή κατηγορία των χωρών απ’ όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την άφιξή τους.

«Η εξάπλωση της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προφανής. Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούμε και να την επιβραδύνουμε όσο περισσότερο γίνεται», ανέφεραν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους.

Μόνο οι Γερμανοί πολίτες ή οι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία θα επιτρέπεται να μπαίνουν στη χώρα προερχόμενοι από τη Βρετανία. Ο κανόνας ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς.

Ιταλία: Πιθανή η λήψη μέτρων – Ένταση με αντιεμβολιαστές γιατρούς

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σήμερα, η χώρα κατέγραψε 24.259 κρούσματα κορονοϊού και 97 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Στο μεταξύ, στη Ρώμη ομάδα αντιεμβολιαστών γιατρών εισήλθε σήμερα σε ξενοδοχειακή αίθουσα στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του Ιταλικού Ιατρικού Συλλόγου. Οι μη εμβολιασμένοι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν για την παύση τους από τον Ιατρικό Σύλλογο, φωνάζοντας «ντροπή» και «φασίστες». Η συνεδρίαση διεκόπη και τα επεισόδια έληξαν μετά την παρέμβαση της αστυνομίας.

Γαλλία: Ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις

Στη Γαλλία ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, συστήνονται ολιγομελείς οικογενειακές συναθροίσεις, ενώ λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον ματαιώνονται τα ταξίδια του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού σε Μάλι και Ιορδανία αντίστοιχα.

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι τοπικές αρχές θα απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις που δεν θα δηλωθούν εκ των προτέρων, την κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους χώρους και θα απαγορεύσουν τη διοργάνωση μεγάλων υπαίθριων συγκεντρώσεων, ειδικά πυροτεχνήματα και συναυλίες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστεξ.

Διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας ενάντια στα ενισχυμένα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον «σαρώνει» ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για την τρίτη μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες για τα μέτρα κορωνοϊού.

Οι διαδηλωτές -ορισμένοι με πλακάτ που έγραφαν «ελεύθερη ζώνη», «έχω κάνει τη δόση μου (σ.σ. του εμβολίου)» και «φτάνει πια»- βρέθηκαν και πάλι στους δρόμους μετά την ισχυρή σύσταση της κυβέρνησης για εμβολιασμό.

Στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία συμμετείχαν επίσης υγειονομικοί εργαζόμενοι, μετά την απόφαση της βελγικής κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό τους εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.