Οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» ανακοίνωσαν την πτώση της Ράκα, της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους. Ο απολογισμός της «Μάχης της Ράκα» είναι 3.250 νεκροί, από τους οποίους οι 1.130 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Ο στρατηγός και εκπρόσωπος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF – αραβοκουρδικός συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ),  Τάλαλ Σέλο δήλωσε πως η επίσημη διακήρυξη που αρμόζει στην «πτώση της παγκόσμιας πρωτεύουσας της τρομοκρατίας» έπεται, ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως η ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα είναι οριστική.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράκα έλαβαν τέλος. Η πόλη έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS)», δήλωσε ο Τάλαλ Σέλο, εκπρόσωπος αυτής της συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών που εισήλθε στις αρχές Ιουνίου στη βόρεια πόλη της εμπόλεμης χώρας. «Όλα τελείωσαν στη Ράκα (…) Αυτή τη στιγμή διεξάγονται εκτεταμένες επιχειρήσεις για την εξάλειψη ενδεχόμενων πυρήνων εν υπνώσει και την αποναρκοθέτηση της πόλης», πρόσθεσε.

Οι τζιχαντιστές είχαν ανακηρύξει την πόλη της Βόρειας Συρίας ως πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» που είχαν ιδρύσει το 2014, εν μέσω του πολέμου στη χώρα. «Κατέβηκε και η τελευταία μαύρη σημαία του ISIS», ανακοίνωσε και το κουρδικό πρακτορείο. Η πτώση της Ράκα συνιστά τεράστια υποχώρηση για την τζιχαντιστική οργάνωση που είδε το «χαλιφάτο» της να κατακρημνίζεται σχεδόν στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ έπειτα από πολλές επιθέσεις για την εκδίωξή της από περιοχές που κατέλαβε το 2014.

Ads

Δείτε επίσης: «Η ισλαμική τρομοκρατία» του Σταύρου Λυγερού

Οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης νωρίτερα, ενώ εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, δήλωσε  ότι περίπου 22 μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν κατά την τελική μάχη. Οι υπόλοιποι «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους» κατέληξαν περικυκλωμένοι μέσα στο δημοτικό στάδιο της Ράκα, το οποίο οι τζιχαντιστές είχαν μετατρέψει σε τεράστια φυλακή.

Πλέον οι τζιχαντιστές ελέγχουν μόνον δύο στενές λωρίδες στην ανατολική Συρία και στο δυτικό Ιράκ, με τον συριακό στρατό του καθεστώτος Άσαντ, τον ιρακινό στρατό και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό. Η Ράκα έγινε το σύμβολο των χειρότερων ακροτήτων που διέπραξε η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία σχεδίασε εκεί αιματηρές επιθέσεις οι οποίες έπληξαν πολλές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη.