«Όταν το είδα, έμεινα αποσβολωμένη, παγωμένη. Δεν υπήρχε δυστυχώς τίποτε που να μπορεί να κάνει κανείς γι’ αυτό το παιδί. Έτσι έκανα τη δουλειά μου». Η μαρτυρία ανήκει στην Νιλιφέρ Ντεμίρ. Είναι η δημοσιογράφος που τράβηξε τη φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι, του τρίχρονου παιδιού από τη Συρία που ξέβρασε νεκρό το κύμα σε παραλία του Μπόντρουμ στην Τουρκία. 

Ads

«Εδώ και μερικούς μήνες περπατάμε τακτικά σ’ αυτές τις πλαζ. Όμως χθες ήταν διαφορετικά. Στην αρχή είδαμε το άψυχο σώμα του μικρότερου αγοριού, μετά αυτό του μεγαλύτερου αδελφού του. Φωτογραφίζοντάς τα, θέλησα απλώς να απεικονίσω το δράμα αυτών των ανθρώπων» εξηγεί η Ντεμίρ. 

Διαβάστε επίσης:

Προσθέτει ότι το πτώμα του αδελφού του Αιλάν, του 5χρονου Γκαλίπ αλλά και αυτό της μητέρας τους, της Ρεχάν, βρέθηκαν στην ίδια πλαζ. Έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλεούμενου που τους μετέφερε, τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, από το Μπόντρουμ προς την Κω.

Ads

«Ποτέ δεν πίστευα ότι οι εικόνες αυτές θα είχαν τέτοιο αντίκτυπο» είπε η Νιλιφέρ Ντεμίρ, εξηγώντας πως έχει ήδη φωτογραφίσει πνιγμένους πρόσφυγες σε τουρκικές παραλίες.