Με μια λιτή τελετή έναρξης ξεκίνησαν στην πολύπαθη Βραζιλία οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο θρυλικό Μαρακανά παρουσία 60.000 θεατών. 

Ads

Προσαρμοσμένη στην οικονομική κατάσταση της Βραζιλίας η τελετή έναρξης κόστισε περίπου τα μισά σε σχέση με τους Αγώνες του Λονδίνου. Ήταν μικρότερη, με λιγότερα ειδικά εφέ  και βασισμένη στη βραζιλιάνικη κουλτούρα. 

Συμμετείχαν σχεδόν 4.800 άνθρωποι, 8.000 εθελοντές και περίπου 11.000 αθλητές από 205 χώρες, που γέμισαν το γήπεδο ορόσημο του Ρίο αλλά και ολόκληρης της Βραζιλίας. Την τελετή έναρξης, μέσω των τηλεοπτικών τους δεκτών, παρακολούθησαν περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Σκηνοθέτης της τελετής έναρξης ήταν ο Φερνάντο Μεϊρέλες που προσπάθησε να στείλει ποικίλα μηνύματα ενώ ιδιαίτερη θέση στην τελετή είχε το «πράσινο χρώμα». 

Ads

image

image

Διαβάστε επίσης: 

Ο σπόρος του μέλλοντος

Το δεύτερο σκέλος της τελετής, επικεντρώθηκε στην αλλαγή του κλίματος και στον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης μας. Εικόνες ανησυχητικές που όμως στο τέλος, έκρυβαν ένα μήνυμα όταν ένα παιδί – ηθοποιός, βρήκε έναν σπόρο. Τον σπόρο της ελπίδας για ένα πράσινο μέλλον. Πιο οικολογικό. Προστατεύοντας τα δάση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να μειωθεί, κι αυτό ακριβώς το μήνυμα προσπάθησαν να περάσουν οι διοργανωτές της τελετής.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, οι 11.000 αθλητές, έλαβαν από έναν σπόρο, τον οποίο θα φυτέψουν σε έναν ειδικό σωλήνα με χώμα, ώστε να δημιουργήσουν το δέντρο του μέλλοντος που θα δώσει ανάσα στον πλανήτη Γη.

Το πάρτι 

Ακολούθησε το πάρτι που ξεκίνησε με πυροτεχνήματα από τη στέγη του Μαρακανά, την είσοδο στο στάδιο του γνωστού μοντέλου Ζιζέλ αλλά και με πολύ μουσική και χορό. 

image

image

Ακολούθησε η παρέλαση των αθλητών. Πρώτη στο στάδιο μπήκε η Ελλάδα με σημαιοφόρο την Σοφία Μπεκατώρου, ενώ την παρέλαση των ομάδων που συμμετέχουν στους Αγώνες έκλεισε η διοργανώτρια Βραζιλία με την Γένι Μάκρες να βρίσκεται μπροστά από τους 462 αθλητές και αθλήτριες της χώρας της. 

Συνολικά παρέλασαν 206 χώρες, με το Κουβέιτ να μετέχει υπό την Ολυμπιακή σημαία (τελεί υπό αποκλεισμό από τη ΔΟΕ), ενώ μία ξεχωριστή αποστολή ήταν αυτή της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία. 

Πράσινοι Ολυμπιακοί κύκλοι…

Οι Βραζιλιάνοι επιφύλασσαν και μια έκπληξη. 

Οι σπόροι που λίγο νωρίτερα είχαν φυτέψει στα ειδικά φιαλίδια οι αθλητές που συμμετείχαν στην παρέλαση, μετατράπηκαν σε δένδρα, σχηματίζοντας με περίτεχνο τρόπο τους Ολυμπιακούς Κύκλους στη μέση του σταδίου. 

Ολυμπιακοί κύκλοι, που για πρώτη φορά δεν είχαν τα γνωστά χρώματα, αλλά ήταν πράσινοι, στέλνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο το μήνυμα ότι ο πλανήτης Γη χρειάζεται προστασία, την οποία μόνο οι άνθρωποι, όλοι ενωμένοι, μπορούν να προσφέρουν.

Το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 

Ο υπηρεσιακός (προσωρινός) πρόεδρος της Βραζιλίας, Μικέλ Τεμέρ, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων – ενώ ο κόσμος έξω από το στάδιο διαδήλωνε ζητώντας την παραίτησή του. Τον Ολυμπιακό όρκο αθλητών, κριτών και προπονητών έδωσαν οι Ρόμπερτ Σάιτ (Ιστιοπλοΐα), Μαρτίνο Νόμπρε (Στίβος) και Αντριάνα Σάντος (Μπάσκετ), αντίστοιχα.

Έξι σπουδαίες προσωπικότητες του βραζιλιάνικου αθλητισμού, ήταν μεταξύ αυτών που μετέφεραν την Ολυμπιακή σημαία. Πρόκειται για τους Όσκαρ Σμιντ (Μπάσκετ), Μάρτα Βιέιρα (Ποδόσφαιρο), Σάντρα Πιρές Ταβάρες (Μπιτς Βόλεϊ), Χοακίμ Κρουζ (Στίβος), Τόρμπεν Γκρελ (Ιστιοπλοία), Εμάνουε Ρέγκο (Μπιτς Βόλεϊ).

image

image

Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Βαντερλέι Κορντέιρο ντε Λίμα. Τη φλόγα στο στάδιο έφερε ο Γκουστάβο Κερτέν (τένις, τρεις φορές νικητής του Ρολάν Γκαρός), την παρέδωσε στην Ποντέσια Μαρκάρι (Μπάσκετ, ασημένιο μετάλλιο το 1996 στο μπάσκετ) και εκείνη στον χάλκινο Ολυμπιονίκη της Αθήνας που άναψε το βωμό σε στυλ σπιράλ που σχεδίασε ο Αμερικανός γλύπτης Άντονι Χάουι. 

Ένας βωμός εμπνευσμένος από τη ζωή στον Τροπικό. 

image