Η αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία έχει ξεκινήσει, με την τουρκική λίρα να τραβάει την κατηφόρα και να προκαλεί επιπλέον προβλήματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν το βάζει κάτω ωστόσο και με το μικρόφωνο στο χέρι, κορυφώνει την ένταση της προεκλογικής εκστρατείας, για την αναμέτρηση που έχει πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον ίδιο, αφού το κόμμα του φαίνεται να χάνει την Άγκυρα και παλεύει να κερδίσει οπωσδήποτε την Κωνσταντινούπολη, όπου υποψήφιος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. Ρίχνει δε τις ευθύνες για την πορεία της τουρκικής οικονομίας στον «πόλεμο» που δέχεται από τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Η Πέμπτη ήταν μια μέρα που καλύτερα να μην είχε ξημερώσει για τον Ερντογάν. Η λίρα υποχώρησε πάνω από 5%, χθες, Πέμπτη, μετά από τη δημοσιοποίηση στοιχείων της κεντρικής τράπεζας που έδειξαν ότι τα αποθέματά της είχαν μειωθεί κατά σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε τρεις εβδομάδες. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο του 19,12%.

Η τουρκική λίρα δέχθηκε πρόσφατα νέες πιέσεις λόγω ανησυχιών για το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας, την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ερντογάν, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός των επιτοκίων», προς την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Ads

Ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, οι Αρχές προσπαθούν αυτή την εβδομάδα να σταθεροποιήσουν τη λίρα, πιέζοντας τους κερδοσκόπους που πωλούν το νόμισμα. «Η αντίδραση της διοίκησης στο αποτέλεσμα αυτών των κρίσιμων εκλογών – που θεωρούνται από πολλούς ως δημοψήφισμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και τις εκτελεστικές αρμοδιότητές του – θα έχει μεγάλη σημασία για τη λίρα και τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού», ανέφερε αναλυτής της Rabobank σε σημείωμά του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, δηλώνοντας πως ο ίδιος έχει το γενικό πρόσταγμα για την οικονομία της χώρας του και ισχυρίστηκε πως η κυβέρνησή του απέτρεψε επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας.

Σε μία ακόμη προεκλογική του ομιλία στην Άγκυρα υποσχέθηκε πως η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα μετά τις εκλογές να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την οικονομία της, ώστε να είναι προστατευμένη από επιθέσεις. Υποστήριξε δε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, διότι διαφορετικά ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, και επέρριψε σε έντονους τόνους την ευθύνη για την πρόσφατη αστάθεια της τουρκικής λίρας σε «επιθέσεις» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Κατηγόρησε επίσης και μερίδα των τραπεζών, που όπως είπε, παίζουν ένα παιγνίδι με το νόμισμα πριν από τις εκλογές. Άλλωστε, τουρκικές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν το Σαββατοκύριακο έρευνες σε βάρος της JP Morgan και άλλων τραπεζών, κατηγορώντας τες ότι παραπληροφορούν με εκθέσεις τους οι οποίες προκαλούν αστάθεια στην τουρκική λίρα.

Κλιμακώνεται η κόντρα με τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με αφορμή τους ρωσικούς S-400. Φρένο στην χρήση οποιουδήποτε ποσού από τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία ζητά ομάδα βουλευτών του Κογκρέσου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Τζον Σαρμπάνης.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην επιστολή που εστάλη στο προεδρείο της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, η ομάδα των βουλευτών ζητά να μην δοθεί κανένα ποσό για τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία έως ότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο λάβει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για την ακύρωση της συμφωνίας παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400. Όπως τονίζεται στην επιστολή, «η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, των δυνάμεων του Κουρδικού YPG, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου».

Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τους συναδέλφους τους να συμπεριλάβουν την εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας «απαράδεκτη» και υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, απειλώντας τα συμφέροντά μας στην περιοχή και το κράτος δικαίου στο εσωτερικό της. Έχει αυξανόμενους δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η προγραμματισμένη αγορά του συστήματος S-400 αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαιτεί μια ουσιαστική απάντηση», τονίζεται χαρακτηριστικά.