Την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή εκλογών εντός τριμήνου πρότεινε η κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ η χώρα βυθίζεται εκ νέου σε ένα φαύλο κύκλο βίας που τροφοδοτείται από τις συγκρούσεις που κλιμακώνονται μεταξύ των ενόπλων ομάδων.

Ads

Το κυβερνητικό αίτημα κατατέθηκε μια ημέρα μετά την επίθεση στο κοινοβούλιο ενόπλων πιστών του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Κασίμ Χαφτάρ. Η απόφαση ελήφθη με στόχο, όπως μεταδίδει το Reuters, «να αντιμετωπιστεί το πολιτικό χάος και η βία στη Λιβύη». «Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2014, το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο διακόπτει τις εργασίες του μέχρι την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου» μέσα σε διάστημα τριών μηνών αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης. 

Οι υποστηρικτές του Χαφτάρ ηγούνται μιας εκστρατείας εναντίον της ισλαμικής κυβέρνησης την οποία κατηγορούν για υποστήριξη της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας πως χρησιμοποιεί ένοπλες ομάδες για τρομοκράτηση και επιβολή των νόμων. Η επίθεση των ενόπλων στο κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε μετά από μια επέλαση ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων στη Βεγγάζη κατά την οποία σκοτώθηκαν 70 άτομα. Αντίπαλοι του Χαφτάρ τον κατηγορούν για σχέσεις με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σημειώνεται πως ο Χαφτάρ, τότε μέλος του κυβερνητικού στρατού, είχε συγκρουστεί επί Καντάφι και διέφυγε στις ΗΠΑ. Επέστρεψε στη Λιβύη πριν από δύο χρόνια. 
 
Το Associated Press μεταδίδει πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μια ένοπλη θρησκευτική ομάδα «Τα λιοντάρια του Μονοθεϊσμού» (LGM), μια οργάνωση στα πρότυπα αυτών της Αλ Κάιντα, ως απάντηση στους μαχητές του Χαφτάρ. Η εν λόγω οργάνωση, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις διεθνών μέσων, φέρεται να έχει αναπτυχθεί από τη Δευτέρα στην Τρίπολη. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Λιβύης καταγγέλλεται για σχέσεις με τζιχαντιστικές ομάδες. Αντίθετα ο Χαφτάρ αυτοπροβάλλεται ως ο προστάτης της τάξης στη Λιβύη και εκφραστής των κοσμικών τάσεων της λιβυκής κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή καταγράφονται και τάσεις αυτομόλησης στα κυβερνητικά στρατεύματα. Μια μονάδα σε αεροπορική βάση στην ανατολική πόλη Τομπρούκ φέρεται να έχει αποσκιρτήσει, δηλώνοντας την υποστήριξή της στις δυνάμεις του Χαφτάρ. Την είδηση επιβεβαίωσαν και στελέχη του στρατού. Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και για στρατιώτες άλλων μονάδων αλλά και για ένταξη στις δυνάμεις του Χαφτάρ ισχυρών παραστρατιωτικών ομάδων, ενώ οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών καταγράφονται σε διάφορες περιοχές, κυρίως στη Βεγγάζη.

Τρία χρόνια μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, στη Λιβύη συνεχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων, κυρίως κοσμικών και ισλαμιστών. Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα παρέμεινε ουσιαστικά αδύναμη και σε μεγάλο βαθμό έχει στηρίξει την επιβίωσή της στη συνεργασία με ορισμένες από τις ένοπλες ομάδες που σχηματίστηκαν κατά την ανατροπή του Καντάφι. Η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της για το νέο κύμα βίας, με την Κάθριν Άστον να αναφέρει πως η Ευρώπη «θα στηρίξει το λαό της Λιβύης». Επίσης κάλεσε όλες τις πλευρές να συναινέσουν ώστε «να εξασφαλιστεί μια μετάβαση σε μια σταθερή δημοκρατική κοινωνία».

Διπλωμάτες εγκαταλείπουν την Τρίπολη. Τη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως κλείνει την πρεσβεία της και ανακαλεί όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους, επικαλούμενη φόβους για την ασφάλειά τους. Τους διπλωμάτες τους απέσυραν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Αλγερία επέβαλε περιορισμούς στη διέλευση των συνόρων απαγορεύοντας σε Λίβυους να εισέλθουν στη χώρα. Το προξενείο της στη Βεγγάζη έκλεισε και η Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters

Ads