Η οικογένεια της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, πιστεύει ότι οι τρεις άντρες που πρόκειται να δικαστούν για την δολοφονία εκτελούσαν τις εντολές άλλων στην Μάλτα. Οι ίδιοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι μέλη της κυβέρνησης μάλλον προστατεύουν εκείνον που διέταξε την εκτέλεση.

Ads

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον θάνατο της συζύγου του πριν από έξι μήνες, ο Πίτερ Καρουάνα Γκαλίθια δηλώνει ότι πολιτικά συμφέροντα εμποδίζουν τις έρευνες της αστυνομίας και επίσης ότι φοβάται πως ο πραγματικός ηθικός αυτουργός δεν θα βρεθεί ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Είναι σαφές για εμάς ότι οι τρεις άντρες που έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής ήταν απλά εκτελεστές εντεταλμένοι από κάποιον τρίτο», είπε στην ομάδα Forbidden Stories (μτφ: Απαγορευμένα Ρεπορτάζ), μια διεθνή ομάδα δημοσιογράφων, που έχει ως στόχο να συνεχίσει την έρευνα που άφησαν συνάδελφοί τους, οι οποίοι είτε φυλακίστηκαν είτε δολοφονήθηκαν για να μην πουν την αλήθεια. «Οι γιοι μου και εγώ δεν έχουμε πεισθεί ότι η κυβέρνησή μας πραγματικά θέλει να αποκαλύψει ποιος τους έστειλε από τον φόβο ότι αυτό το πρόσωπο μάλλον θα είναι πολύ κοντά στην ίδια. Για τον λόγο αυτό, μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια».

Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Η αστυνομία παρόλα αυτά παρουσιάζει υποτίθεμενα στοιχεία στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα κλείσει την υπόθεση ή θα τους στείλει στο δικαστήριο. Η κυβέρνηση της Μάλτας δήλωσε ότι η αστυνομία θα κινήσει γη και ουρανό για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε αμοιβή ενός εκατομμυρίου ευρώ για εκείνον που θα δώσει πληροφορίες οι οποίες θα οδηγήσουν στον άνθρωπο που διέταξε την βομβιστική επίθεση της 16ης Οκτωβρίου του 2017.

Ads

Η οικογένεια Γκαλίθια, όμως, σχολίασε ότι η αμοιβή δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, καθώς έχει μεταδοθεί πως οι τρεις συλληφθέντες ήταν γνωστοί στις αρχές. Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι πριν την σύλληψή τους είχαν δωροδοκηθεί και ότι το περίμεναν. Την ίδια στιγμή, δυο πηγές που έχουν γνώση της έρευνας δήλωσαν πως οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι ο άνθρωπος που κατασκεύασε την βόμβα είναι ακόμη ελεύθερος και ότι συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

«Δεν βλέπω καμία ειλικρινή προσπάθεια για να βρεθεί αυτός που έστειλε τους δολοφόνους», δήλωσε ο Πίτερ Καρουάνα Γκαλίθια.

Η ίδια η Γκαλίθια αστειευόταν συχνά ότι κάποιος θα την σκοτώσει. «Υποσυνείδητα ήξερε ότι ο μόνος τρόπος να την σταματήσουν ήταν αυτός», είπε ο σύζυγός της. Όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ, έξι μέρες πριν τον θάνατό της είχε ηχογραφήσει μια συνομιλία της στην οποία περιέγραφε πως είχε αναδειχθεί σε έναν εθνικό αποδιοπομπαίο τράγο έχοντας δεχθεί επί δεκαετίες απειλές για την ζωή της. Το 1995 η οικογένεια είχε βρει τον σκύλο της νεκρό, καθώς κάποιος του είχε κόψει το λαιμό. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 2006, έπεσαν θύματα εμπρηστικής επίθεσης.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ένιωθε τον κλοιό να σφίγγει. Μέλη του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος είχαν ενθαρρύνει το κοινό να την βιντεοσκοπεί και να την φωτογραφίζει οπουδήποτε και αν βρίσκεται και κατόπιν να ανεβάζει αυτό το υλικό στα social media. Πλέον φοβόταν να συναντήσει τις πηγές της σε δημόσιο χώρο και σπάνια έβγαινε από το σπίτι. Μια από τις αγωγές εις βάρος της, που σκοπό είχε να την φιμώσει, οδήγησε στην κατάσχεση των λογαριασμών της. Μέχρι και την ημέρα του θανάτου της αντιμετώπιζε 47 τέτοιες αγωγές, πολλές από τις οποίες «κληρονόμησε» η οικογένειά της.

«Τα δυο κόμματα ξαφνικά ένιωσαν να απειλούνται και την έβαλαν στο στόχαστρο. Ήταν δύσκολο να αρνηθούν τα όσα έγραφε, οπότε της επιτίθονταν σε προσωπικό επίπεδο. Όλος ο μηχανισμός ήταν εναντίον της», δήλωσε ο Πίτερ Καρουάνα Γκαλίθια.

Οι τρεις γιοι τους πλέον ζουν εκτός Μάλτας. Ο μεγαλύτερος γιος, ο Μάθιου, που είναι επίσης δημοσιογράφος και εργάζεται για την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) στην Ουάσιγκτον έχει προειδοποιηθεί να μην επιστρέψει για την ώρα στην Μάλτα γιατί κινδυνεύει.

«Νιώθουν σαν ξένοι στην πατρίδα τους», είπε ο πατέρας τους και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει πια η Μάλτα που ήξεραν. Άλλαξε».