Η 16χρονη  Παλαιστίνια, Farah Baker κάνει έκκληση για βοήθεια μέσω twitter ενώ η Λωρίδα της Γάζας για άλλη μια φορά βομβαρδίζεται από την αεροπορία και το πυροβολικό των ισραηλινών. «Είμαι η Farah Baker, μια 16χρονη Παλαιστίνια. Από τότε που γεννήθηκα έχω επιζήσει από τρεις πολέμους και νομίζω ότι είναι αρκετό. Σώστε τη Γάζα», γράφει σε ένα μήνυμά της στο Twitter. Επιμέλεια: Μάρθα Βασίλη.

Ads

Τα μηνύματα και τα βίντεο της Farah Baker έχουν ως σκοπό να δει ο υπόλοιπος κόσμος τι συμβαίνει στον τόπο που ζει. Η ίδια πιστεύει πως είναι το δικό της όπλο για να βοηθήσει την Γάζα. Η Baker μοιράζεται στιγμές πολέμου με πάνω από 150.000 ανθρώπους που την ακολουθούν στο twitter. Ούτε η ίδια περίμενε την δημοτικότητα των μηνυμάτων της. «Εγώ δεν το περίμενα. Έγραφα για ένα μικρό κύκλο ανθρώπων, και ο αριθμός αυτός έχει γίνει πολύ μεγάλος» είπε στο Reuters.

«Βλέπω ότι  είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει,να δείξω τι συμβαίνει εδώ, να κάνω τους άλλους ανθρώπους να νιώσουν όπως νιώθουμε. Μερικές φορές την ώρα που μοιράζομαι κάτι στο twitter κλαίω ή είμαι πολύ φοβισμένη, αλλά λέω στον εαυτό μου, δεν πρέπει να σταματήσεις», είπε  η Baker.

Η 16χρονη ζει κοντά στο νοσοκομείο  Σίφα στην πόλη της Γάζας, όπου είναι χειρουργός ο πατέρας της, Οι σειρήνες των ασθενοφόρων, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις είναι περισσότερο από συχνά φαινόμενα, πράγμα που δίνει αρκετό υλικό στην ίδια .

Ads

Για παράδειγμα την 1η Αυγούστου η Farah κοινοποίησε ένα βίντεο από ένα σκοτεινό δρόμο  με ήχους από τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις. Σε ένα άλλο tweet η ίδια  λέει πως  κρύβονται από τους βομβαρδισμούς σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού της. Η Baker ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος, ελπίζοντας να χρησιμοποιεί το εν λόγω επάγγελμα ως ένα μέσο για να υπερασπιστεί την αποκλεισμένη και εξαθλιωμένη λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται πως από το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκίνησαν οι έμμεσες συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Κάιρο σε αναζήτηση συμφωνίας για μια μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από ένα μήνα βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι.