Η NSA είναι συνυπεύθυνη για την τεράστια επίθεση, που έχει προσβάλει περίπου 30.000 κινεζικούς οργανισμούς, τονίζουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Υποκρισία» ο αποκλεισμός της Huawei στις ΗΠΑ, δεδομένης της διαρροής από την NSA.

Ads

Τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες για παρεμπόδιση των προσπαθειών αναχαίτισης των κυβερνοεπιθέσεων στον απόηχο της εξάπλωσης του WannaCry, ο οποίος προσέβαλε πάνω από 300.000 υπολογιστές σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγες ημέρες.

Όπως έγραψε η China Daily, η αμερικανική NSA θα πρέπει να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης για την επίθεση, η οποία στοχοποιεί ευπάθειες στα Windows της Microsoft και έχει προσβάλει περίπου 30.000 κινεζικούς οργανισμούς από το περασμένο Σάββατο.

«Συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα κυβερνοεγκλήματα έχουν παρεμποδιστεί από τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστηρίζει η εφημερίδα και προσθέτει πως η Ουάσινγκτον «δεν έχει αξιόπιστες αποδείξεις» για να στηρίξει τους αποκλεισμούς κινεζικών τεχνολογικών εταιριών στις ΗΠΑ μετά την επίθεση.

Ads

Η επίθεση με το κακόβουλο λογισμικό, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και που κάποιοι ερευνητές την έχουν συνδέσει με προηγούμενα χτυπήματα από βορειοκορεάτικες επιχειρήσεις χάκινγκ, εκμεταλλεύτηκε ένα εργαλείο που κατασκευάστηκε από την NSA και διέρρευσε στο διαδίκτυο τον Απρίλιο.

Στο μεταξύ έρχεται τη στιγμή που η Κίνα ετοιμάζεται να ενισχύσει έναν ευρύ νόμο περί κυβερνοασφάλειας, που σύμφωνα με αμερικανικές επιχειρηματικές ενώσεις θα αποτελεί απειλή για τις δραστηριότητες των ξένων εταιριών στην Κίνα, με αυστηρούς τοπικούς κανόνες γύρω από την αποθήκευση δεδομένων και με επίσης αυστηρές απαιτήσεις παρακολούθησης.

Οι κινεζικές αρχές που είναι αρμόδιες για τον κυβερνοχώρο έχουν επανειλημμένως πιέσει για μια πιο «δίκαιη» ισορροπία στην παγκόσμια «κυβερνοδιοίκηση», επικρίνοντας την αμερικανική κυριαρχία.

Η China Daily αναφέρθηκε στον αποκλεισμό του κινεζικού παρόχου τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί υποκρισία, δεδομένης της διαρροής από την NSA.

Το Πεκίνο έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η γρήγορη εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων στα αμερικανικά social media, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό μπλοκαρισμένα στην Κίνα, είναι ένας λόγος για πιο αυστηρή «κυβερνοδιοίκηση».

Η κινεζική εφημερίδα ανέφερε πως ο ρόλος του αμερικανικού συστήματος ασφαλείας στην επίθεση καθιστά «πιο επείγουσα» την αποστολή της Κίνας να αντικαταστήσει ξένη τεχνολογία με δική της.

Το έντυπο συνέκρινε την κυβερνοεπίθεση με το τρομοκρατικό χάκινγκ που απεικονίζεται στην αμερικανική ταινία «Die Hard 4», προειδοποιώντας πως ο ρόλος της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο και στη συνδεσιμότητα στο ίντερνετ την εξέθεσε σε μεγαλύτερους κινδύνους από το εξωτερικό.

Πηγή: euro2day