Εμπορικές και ενεργειακές κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας πρόκειται να ενεργοποιήσει η Κίνα, ο στενότερος σύμμαχος της Πιονγιάνγκ, από την 1η Οκτωβρίου, ως απάντηση στις βορειοκορεατικές βαλλιστικές δοκιμές του Σεπτεμβρίου.

Ads

Σύμφωνα με το BBC, η Κίνα θα παγώσει εντελώς τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τη Βόρεια Κορέα και θα περιορίσει την παροχή ενέργειας στην χώρα.

Οι κυρώσεις εγκρίθηκαν μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του οποίου, η Μόσχα και το Πεκίνο αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Ουάσιγκτον να σταματήσει εντελώς η εξαγωγή πετρελαιοειδών στην Βόρεια Κορέα.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να περιορίσουν το ενεργειακό εμπόριο μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου. Πάντως, οι νέοι περιορισμοί που εισήγαγε η Κίνα επηρεάζουν επίσης την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ads

Η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να επεξεργαστεί μια ορισμένη ποσότητα αργού πετρελαίου, την οποία δεν έχει αγγίξει την απαγόρευση. Ωστόσο, οι δυνατότητές της είναι σαφώς περιορισμένες, Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, οι τιμές τηε βενζίνης στην Πιονγιάνγκ έχουν αυξηθεί κατά 20%, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι τώρα, η Κίνα αγοράζει το 80% των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που παράγει η Βόρεια Κορέα, με αποτέλεσμα, αυτή η εξαγωγή να αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές εισροής σκληρού συναλλάγματος στην χώρα. Μόνο από αυτήν την συναλλαγή, η Βόρεια Κορέα εισέπραττε πάνω από 700 πολυτιμότατα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ήδη η Κίνα περιόρισε τις εισαγωγές κάρβουνου από την Βόρεια Κορέα, από τις οποίες η Πιονγιάνγκ εισέπραξε περισσότερα από 1,2 δις δολάρια πέρυσι.

Οι κινεζικές κυρώσεις εφαρμόζονται στο φόντο της κλιμάκωσης της ρητορικής αντιπαλότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Τραμπ απείλησε με «ολοκληρωτική εξαφάνιση» την Βόρεια Κορέα, με τον Κιμ να απαντά χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο «ψυχοπαθή γεροξεκούτη».

«Σαν να τσακώνονται παιδιά στον παιδικό σταθμό και να μην μπορεί κανείς να τα σταματήσει» σχολίασε σκωπτικά – αλλά και μάλλον με απελπισία – ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.