Την καταστροφή που έχει προκαλέσει η διαμάχη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με Κούρδους μαχητές στο Κομπάνι, αποτυπώνουν με ψυχρό αλλά σαφή τρόπο οι δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη. Οι φωτογραφίες ωστόσο δεν μπορούν να αποτυπώσουν τη φρίκη από την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

Ads

Η σύγκριση φωτογραφίων πριν την επίθεση της τζιχαντιστικής ISIS με εκείνες μετά δείχνει τα κατεστραμμένα κτίρια, τους κρατήρες που αφήνουν οι εκρήξεις και τις οχυρώσεις μέσα και γύρω από την πόλη, αλλά και την ερήμωση της. H αντιπαραβολή γίνεται με εικόνες από την 6η Σεπτεμβρίου με αυτές που ελήφθησαν την 15η Οκτωβρίου.

image

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνονται εκεί που δείχνει το μπλε βέλος τα οδοφράγματα και τα σημεία ελέγχου που έχουν στηθεί στις οδικές αρτηρίες γύρω από την πόλη, ενώ το κόκκινο βέλος δείχνει οχυρώματα.

Ads

image

Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε τα χωράφια και τις αυλές κτρρίων της 6ης Οκτωβρίου να έχουν μετατραπεί σε οχυρά.

image

Η παραπάνω φωτογραφία είναι ίσως και η πιο χαρακτηριστική της αλλαγής που οι συρράξεις στο Κομπανί έχουν επιφέρει στους κάτοικους της περιοχής. Η φωτογραφία απεικονίζει την μεθόριο με το σημείο όπου είναι το κόκκινο βέλος να δείχνει το σημείο διέλευσης προς την Τουρκία. Πριν το Ισλαμικό Κράτος καταλάβει το ήμισυ της πόλης στο δορυφόρο δεν φαίνεται ίχνος ζωής στο σημείο. Η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά 1 μήνα σχεδόν μετά, όπου όπως βλέπουμε τα οχήματα των Κούρδων που προσπαθούν να διαφύγουν συνωστίζονται και στρέφονται προς την κατεύθυνση της εισόδου στην Τουρκία.

image

Η τελευταία φωτογραφία δείχνει καταυλισμό υποδοχής προσφύγων που στήθηκε κοντά στη μεθόριο μέσα στον τελευταίο μήνα.