Οι ηγέτες των χωρών της Καραϊβικής αποφάσισαν να προωθήσουν αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων από ευρωπαϊκές χώρες για τα προβλήματα που προκάλεσαν από την περίοδο της αποικιοκρατίας και της δουλείας. Δεκατέσσερα κράτη της Καραϊβικής κατηγορούν τις πρώην αυτοκρατορίες της Ευρώπης για την εκμετάλλευση και το «αποικιακό χάος» που άφησαν πίσω τους.

Ads

 
Η Κοινότητα της Καραϊβικής (Caricom) ενέκρινε, σύμφωνα με το Reuters, ένα σχέδιο δέκα σημείων για καταβολή αποζημιώσεων. Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι χώρες της Caricom, οι αποικιοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης φέρουν ευθύνη για τη σκλαβιά και τις γενοκτονίες που σημειώθηκαν για αιώνες. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η Καραϊβική εξακολουθεί να υποφέρει και να βιώνει τις συνέπειες της αποικιοκρατίας, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν αυτά τα εγκλήματα και να καταβάλουν αποζημιώσεις.
 
Το σχέδιο των δέκα σημείων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαίτηση μιας επίσημης συγγνώμης, τη διαγραφή του διεθνούς χρέους, την ενίσχυση της χρηματοδότησης για οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, την παροχή τεχνογνωσίας για να αναπληρωθεί η τεχνολογική και επιστημονική υστέρηση, την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στο τομέα της υγείας και την καταβολή αποζημιώσεων για το «ψυχολογικό τραύμα» από την εποχή της σκλαβιάς.
 
Το επίσημο αίτημα των χωρών της Καραϊβικής αναμένεται να κατατεθεί επίσημα στις ευρωπαϊκές αποικιοκρατικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Απριλίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα απευθύνεται κυρίως στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και ενδεχομένως και στις Σουηδία, Νορβηγία και Δανία. Σε μια πρώτη αντίδραση η Βρετανία έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να καταβάλλει αποζημιώσεις.
 
«Η δουλεία ήταν και είναι ένα αποτρόπαιο φαινόμενο. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει ανεπιφύλακτα τη δουλεία και έχει δεσμευτεί για την εξάλειψή της, ωστόσο οι αποζημιώσεις δεν αποτελούν λύση. Αντίθετα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσεων που θα οδηγήσουν τις χώρες προς τα εμπρός με έμφαση στις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα», ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters.
 
Σημειώνεται πως την υπόθεση έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο Leigh Day, το οποίο κατάφερε να κερδίσει αποζημίωση 20 εκατ. Λιρών υπέρ των κατοίκων της Κένυας για τα βασανιστήρια που υπέστησαν την δεκαετία του ’50. Μάλιστα ο δικηγόρος που θα κινήσει τις διαδικασίες σημειώνει πως τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις έναντι των κρατών της Καραϊβικής έχει η Βρετανία, καθώς αποτελούσε την «μεγαλύτερη αποικιοκρατική δύναμη στην Καραϊβική».
 
«Πιστεύουμε πως το αίτημά μας είναι δίκαιο και βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Ραλφ Γκονσάλβες, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των χωρών της Καραϊβικής και των πρώην αποικιοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων.