Το 1989 ο Φιντέλ Κάστρο με τον αδελφό του Ραούλ, τον Τσε Γκεβάρα και λίγους ακόμα επαναστάτες καταλαμβάνουν την εξουσία στην Κούβα δημιουργώντας ένα οριστικό ρήγμα με τις ΗΠΑ. Το ρήγμα άρχισε να κλείνει μόλις το 2013, όταν σε μία ιστορική στιγμή, το τελευταίο κάστρο του Ψυχρού Πολέμου έπεσε όταν Κούβα και ΗΠΑ αποφάσισαν τη σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Ads

Σε ηλικία 32 ετών ο Φιντέλ Κάστρο κατάφερε να ανατρέψει τη δικτατορία του Μπατίστα, να μεταρρυθμίσει και να αναβαθμίσει διεθνώς τη Κούβα, που εθεωρείτο μέχρι τότε το «τροπικό χαμαιτυπείο» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά τη νίκη των επαναστατών στην Κούβα το 1959 και τη φυγή του αμερικανοθρεμμένου δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, οι ΗΠΑ είχαν ένα και μόνο στόχο, την ανατροπή της επαναστατικής ηγεσίας του Φιντέλ Κάστρο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να δεχτούν την ύπαρξη μιας κομμουνιστικής χώρας στο μαλακό τους υπογάστριο.

Το 1961 οι ΗΠΑ σταματούν οποιαδήποτε διπλωματική σχέση με τη Κούβα.

Ads

Στις 17 Απριλίου του 1961 ξεκινάει η «Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων», η ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ επιχείρηση για την ισοπέδωση των επαναστατών. Μόλις 72 ώρες αργότερα, στις 19 Απριλίου του 1961, η εισβολή αναδεικνύεται σε απόλυτο φιάσκο με νίκη του κουβανικού λαού και της επαναστατικής κυβέρνησης.

Το 1962 ακολουθεί η Κρίση των Πυραύλων. Οι 13 πιο θερμές μέρες του Ψυχρού Πολέμου που έφτασαν την ανθρωπότητα πιο κοντά από ποτέ στο ξέσπασμα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1980 ο Φιντέλ Κάστρο πιεζόμενος από την ανάγκη μεγάλης μάζας του λαού να καταφύγει αλλού ζητώντας πολιτικό άσυλο ήρε τις απαγορεύσεις και περίπου 125.000 Κουβανοί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, χωρίς να ειδοποιηθεί η κυβέρνηση του Τζίμι Κάρτερ.

Το 1981 η κυβέρνηση Ρίγκαν έκανε ακόμα πιο αυστηρούς τους περιορισμούς του εμπάργκο, απαγορεύοντας σε κάθε πολίτη να ταξιδέψει προς την Κούβα και να επενδύσει χρήματα εκεί. Δύο χρόνια μετά το μέτρο έγινε πιο ελαστικό κυρίως για τους Κουβανούς που ζούσαν στις ΗΠΑ και ήθελαν να επισκεφτούν τους συγγενείς τους.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1996 δύο αεροσκάφη αμερικανικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν από ένα Mig 29 της Cuban Air Force, βάζοντας και πάλι φωτιά στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το κλίμα αρχίζει να αλλάζει το 2001, όταν ο τυφώνας Μισέλ χτυπάει την Κούβα και καταστρέφει καλλιέργειες, σπίτια, αφήνοντας πίσω του νεκρούς. Τότε οι ΗΠΑ είχαν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια με φάρμακα και τρόφιμα δείχνοντας ότι η ανθρωπιά μπορεί να υπερπεράσει τη διπλωματία.

Και με μικρά αλλά σταθερά βήματα φτάνουμε στο 2013 όπου και η δύο χώρες αποφασίζουν τη σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Κορωνίδα της ιστορικής αυτής απόφασης η χειραψία μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο, στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα.

Οι οξυμένες σχέσεις, που επικράτησαν μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες 6 δεκαετίες καταγράφονται σε ένα βίντεο, μόλις, 60 δευτερολέπτων.

Δείτε το: